Отидете към основна версия

1 963 84

Русия разследва финансирането на тероризма, засягащо длъжностни лица от САЩ и други западни държави

  • русия-
  • финансиране-
  • тероризма-
  • сащ-
  • западни държави-
  • длъжностни лица

Разследването ще засяга източниците и движението на средства на стойност няколко милиона долара, както и възможното участие на длъжностни лица, обществени и търговски организации от западни страни

Снимкa: БГНЕС

Руският Следствен комитет започва разследване за обвинения във финансиране на тероризма, засягащо САЩ и техните съюзници, съобщиха световните агенции и БТА.

По искането на група депутати от Държавната дума и други лица руското следствие е извършило проверка за финансиране на терористична дейност от страна на висши длъжностни лица на САЩ и страни от НАТО. Започнато е наказателно разследване, съобщава Следственият комитет.

Разследването ще засяга източниците и движението на средства на стойност няколко милиона долара, както и възможното участие на длъжностни лица, обществени и търговски организации от западни страни, отбелязва АФП. Руското следствие твърди, че посредник при превеждането на средствата е била разпуснатата петролна компания "Бурисма", действала на територията на Украйна. Синът на Джо Байдън - Хънтър Байдън, беше член на управителния ѝ съвет.

Според руските следователи паричните средства са били използвани от години за осъществяване на терористични актове в Русия и извън нейните предели, с цел отстраняване на видни политически и обществени дейци и нанасяне на икономически щети.

"Освен това по следствен и оперативен път се проучва връзката на непосредствените изпълнители на терористични актове с чуждестранни ръководители, организатори и спонсори", се казва в съобщението.

Следователите не посочват конкретни факти, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че Москва смята например, че Киев е замесен в извършеното от джихадисти нападение срещу концертната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието, при което загинаха 144 души. Украйна и Западът отхвърлят тези твърдения, които за момента не са потвърдени, още повече, че групата "Ислямска държава" пое отговорността за това нападение, допълва АФП.

Работата на Хънтър Байдън в "Бурисма" също така е една от спорните теми в предизборната кампания в САЩ, като републиканските противници на баща му я използват, за да обвиняват семейството на президента в съмнителна дейност.

През февруари бивш информатор на ФБР беше арестуван по обвинение, че е изфабрикувал фалшиви обвинения в корупция срещу Джо и Хънтър Байдън, припомня АФП. 43-годишният Александър Смирнов е заподозрян, че е предавал фалшиви данни за семейство Байдън, предоставени от руските разузнавателни служби.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания