Почти половината румънци или 49 процента ще похарчат между 400 и 1000 леи (160 и 400 лв.) за великденската трапеза, показват данните от проучване на консултантска компания Ernst & Young, цитирано от румънската национална телевизия ТеВеРе (TVR), предаде БТА.
Великденската трапеза
В навечерието на празника в големите вериги магазини в Букурещ 10 броя боядисани яйца се продават за 25,5 леи (10,2 лв.), кора с 30 небоядисани яйца струва 28,3 леи (11,32 лв.), установи проверка на БТА. Боята за яйца започва от 3,15 леи (1,26 лв.) и стига цени от 23,90 леи (9,56 лв.).
Широк е диапазонът и при козунаците румънско производство, които са най-търсеният продукт. Най-евтините струват 7,91 леи (3,16 лв.). Най-скъпите са 45 леи (18 лв), в зависимост от грамажа и пълнежа - с ядки, с шоколад, с локум, с яйчен крем, с орехи или портокалови корички. 100 гр. агнешки гърди с кост струват 4,79 леи (1,91 лв.). 100 гр. задно агнешко бутче излиза 5,79 леи (2,31 лв.). Връзка репички за традиционната зелена сала е 2,29 леи (91 ст.), връзка зелен лук струва 1,99 леи (79 ст.).
Великденската ваканция
Проучването на консултантска компания Ernst & Young показва още, че само 13 процента от румънците ще отидат на почивка за Великден извън страната. Лондон и Милано са предпочитаните дестинации, става ясно от анализ на eSky.ro. 20 процента от румънците избират Лондон и плащат приблизително 235 евро за пакет, който включва двупосочен билет и настаняване в 3-звезден хотел. Милано е втората най-популярна дестинация, избрана от 18 на сто от румънците. Следват Париж и Рим, за които румънците харчат средно 382 и 408 евро за двупосочен самолетен билет и настаняване в 3-звезден хотел.