Отидете към основна версия

2 000 19

Нивото на река Лена в Якутия мина 11 метра

  • русия-
  • наводнения-
  • река лена якутия

То е със 120 сантиметра над равнището за "опасно явление"

Нивото на водата в Лена на временната водомерна станция Делгей е било 1 120 см, което е със 120 см по-високо от нивото на опасното явление, се съобщава в Телеграм канала на Министерството на гражданската защита и безопасността на живота на населението на Република Саха, предаде ТАСС.

"В река Лена на временната водомерна станция Делгей към 08:00 якутско време нивото на водата е 1120 см, което е със 120 см по-високо от началото на знака за наводнение (знак на опасно явление). Под стълба се забелязва леден мост. В следващите 24 часа допълнителният прираст ще бъде 20-40 см”, съобщиха от ведомството и уточниха, че са наводнени шест дворни площи.

"Надолу по течението на река Лена при временните измервателни станции Дабан, 1-ви Нерюктяйинск и Киллах в Олекмински район през следващите 24 часа реката може да прелее и да надхвърли знака за начало на наводнение на населени места с 10-40 см. Очаква се водата да достигне до заливната равнина и да залее ниските райони на населените места“, допълват от министерството.

На Лена близо до Олекминск има просеки - в близко бъдеще там се очаква ледоход. По-рано Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации на Якутия съобщи, че ледът на река Лена тази година се е спукал три дни по-рано от обичайното за продължителен период от време време. От ведомството отбелязаха, че в региона тази година около 100 населени места, пътища и мостови прелези от местно значение могат да влязат в зоната на наводнение по време на преминаването на .водата

Якутия е един от най-податливите на наводнения региони в Русия. Особено опасни са пролетните наводнения, когато при образуването на затлачвания нивото на реките се повишава и те излизат от бреговете си. Опасни са и обилните валежи по малките планински реки. За да се предотврати тази заплаха, всяка година в републиката се прилагат превантивни мерки.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания