Отидете към основна версия

8 923 168

Генерал посочи три огромни грешки, които са допуснали Украйна и НАТО срещу армията на Путин

  • украйна-
  • игор романенко-
  • русия-
  • война-
  • генерал-
  • мобилизация-
  • зеленски-
  • путин

Украйна се забави много, заяви Игор Романенко, който разкритикува и САЩ заради забавената военна помощ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна и нейните съюзници допуснаха три грешки във войната, която Русия започна непредизвикано. И трябва да направят всичко възможно, за да ги коригират бързо.

Това каза бившият заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Игор Романенко в интервю за telegraf.com.ua.

По думите му първата грешка е законът за мобилизация, който Украйна започна да променя чак на третата година от пълномащабната инвазия. „Определено загубихме време. И сега стартираме всички процеси по ускорен начин. Докато в Руската федерация мобилизацията тече от есента на 2022 г., включително тайно“, каза Романенко.

Втората грешка е свързана с отбранителните укрепления, които Украйна се е забавила да изгради, за да спре руското настъпление. „Това е въпрос от национално значение! За шест месеца руснаците успяха да изградят мощни укрепления, които станаха огромен проблем за нас по време на лятната контраофанзива през 2023 г. И там участваха не само въоръжените сили, но и държавата и частни фирми, които се бяха заели със съответната работа. Ние трябваше да направим нещо подобно от средата на миналото лято. Резултатите от тези грешни изчисления се виждат сега в ситуацията в района на Харков, където руските войски достигнаха Волчанск за броени дни“, заяви Романенко.

Третият голям проблем е забавената западна военна помощ. „След шестмесечна пауза Съединените щати най-накрая започнаха да прилагат големи пакети от помощ, но ако това беше преди шест месеца, или още по-добре, преди година и половина, ситуацията на фронта щеше да бъде съвсем различна. А сега се фокусираме върху стабилизирането на ситуацията, за да спрем настъпващия враг“, посочи украинският военен.

„Или руснаците ще съберат резерви и ще започнат втория етап от настъплението, както предупреди президентът на Украйна , или ние, заедно с нашите партньори, ще съберем всички сили и средства – и ще осуетим тези вражески планове“, отбелязва Игор Романенко.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: