Отидете към основна версия

5 106 104

Пентагонът: Украйна не може да използва нашите оръжия за атаки на руска територия

  • украйна-
  • сабрина сингх-
  • русия-
  • пентагонът-
  • сащ-
  • путин-
  • харков-
  • оръжия-
  • байдън

Сенатори обвиняват администрацията на Байдън, че е дала голямо предимство на руския агресор

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените американски щати отрекоха официално информацията, че са дали разрешение на Киев да нанася удари по руска територия с американски ракети, предаде агенция УНИАН.

Съединените американски щати не са променили позицията си относно забраната за използване на американско оръжие за нападения на руска територия. Украйна трябва да използва такива оръжия изключително за връщане на суверенни територии. Това каза говорителката на Пентагона Сабрина Сингх.

„Да, ние не сме променили нашата позиция, ние вярваме, че оборудването, възможностите, които предоставяме на Украйна, които другите страни предоставят на Украйна, трябва да бъдат използвани за връщане на суверенната територия на Украйна“, отбеляза тя.

Американските сенатори са разделени по този въпрос. Сенаторът-републиканец Джон Корнин казва, че забраната за използване на американски оръжия на руска територия е грешка. „Според мен администрацията на Байдън, за съжаление, се опитва да управлява как Украйна се защитава. По същия начин те сега се опитват да управляват как Израел се защитава срещу Хамас“, каза сенаторът, добавяйки, че неуспехът на администрацията на Байдън да предостави оръжия с голям обсег "даде предимство на руснаците и възможност да атакуват Украйна, без украинците да могат да ги спрат".

Наскоро POLITICO съобщи, че политиката на САЩ е попречила на украинците да атакуват руските войски на тяхна територия, подготвящи се за офанзива в Харковска област. От месеци Киев предупреждава, че армията на Путин ще предприеме нова офанзива към Харков, като тя започна в края на миналата седмица. Хиляди руски войски преминаха границата в нападение, което служители на украинското разузнаване очакваха от месеци.

Украинските сили са наблюдавали в продължение на седмици как руската армия се струпва близо до границата, готвейки се за атака, но не са могли да нанесат превантивен удар. Причината е забраната на Вашингтон към ЗСУ да атакува позиции на агресора на руска територия.

Сега Киев оказва натиск над Вашингтон да отмени тази забрана. В момента на практика ръцете на ЗСУ са завързани заради колебливостта на администрацията на Джо Байдън. Група украински политици са в американската столица, за да се опитат да убедят американците, че подобна забрана е нелогична. Вече три години Русия води пълномащабна война срещу Украйна, но Украйна „няма право“ да атакува руската територия със западни оръжия.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 18 гласа.

Свързани новини