Отидете към основна версия

2 773 82

Зеленски: Светът мълча за Крим и Путин реши, че може да върши още злини

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • путин-
  • крим

Времето на окупатора ни изтича, заяви украинският президент

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза днес 80-та годишнина от депортацията на кримските татари от Съветския съюз и направи сравнение с руската окупация на Крим, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Днес, когато почитаме паметта на жертвите на депортацията на кримските татари и осъждаме руската злоупотреба с Крим, ние чувстваме, че руското зло не е и няма да бъде всесилно", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение.

На 18 май 1944 г. съветският диктатор Йосиф Сталин заповядва кримските татари да бъдат депортирани в Централна Азия в днешен Узбекистан заради сътрудничеството им с Вермахта и германските окупационни сили.

Разрешено им е да се завърнат едва след 1989 г. и днес кримските татари твърдят, че човешките им права се пренебрегват от руските окупационни сили.

"Времето на окупатора на нашата земя е ограничено и неговото изгонване е неизбежно", каза Зеленски.

Окупацията на Крим от Русия през 2014 г. беше тест за решимост за света, каза Зеленски. "Тогава нямаше адекватен отговор, а (руският президент Владимир) Путин реши, че може да надрасне Крим и да върши още зло безнаказано", допълни президентът на Украйна.

Но с нахлуването в Украйна преди повече от две години волята за съпротива на украинците беше събудена, каза той.

Историческият момент с депортирането на кримските татари никога повече няма да бъде маргинална бележка в историята за Украйна. "Москва никога няма да има възможност да завладее нашата страна, нашия народ, нашето съзнание и нашата история“, каза Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 86 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: