Отидете към основна версия

6 743 123

Инструкторите на НАТО в Украйна ще са основна мишена на руската армия. Невиждан ПВО чадър ще ги пази от руснаците

  • украйна-
  • пво-
  • русия-
  • война-
  • нато-
  • инструктори-
  • путин-
  • зеленски

Зеленски поиска от Съединените щати и НАТО да обучат 150 000 новобранци по-близо до фронтовата линия

Снимка: БГНЕС/ EPA

В НАТО вече открито се говори за изпращане на военни инструктори в Украйна, за да се опрости логистиката и да се спечели време – нещо, от което Киев има нужда в момента.

Досега украински войници бяха обучавани в Германия, Полша и Съединените щати. Но само логистиката, необходима за това - транспортирането на мъжете и жените до местата за обучение - отнема много време, с което Украйна не разполага. Има около 1600 километра между Киев и Бавария, където американците изпълняват тренировъчните програми в своята база, пише focus.de.

Ето защо правителството на президента Володимир Зеленски поиска от Съединените щати и НАТО да обучат 150 000 новобранци по-близо до фронтовата линия. Възможна локация би бил град Лвов на границата с Полша.

Инструкторите на НАТО в Украйна биха били основна цел за руската армия. Те ще трябва да бъдат широко защитени със системи за противовъздушна отбрана. Смята се, че ако се стигне до подобен сценарий, ПВО защитата ще бъде по-силна от всяка друга точна на страната.

Не трябва да изненадва никого, че членовете на НАТО обмислят как най-добре да помогнат на Украйна, особено сега предвид проблемите с персонала на фронтовата линия. Важно е да се подчертае, че в момента няма воюващи срещу руснаците войски на НАТО в Украйна, а освен това няма и решение такива да бъдат изпращани.

Киев многократно е посочвал, че се нуждае от западни оръжия, а не западни войници. Наскоро държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън посети Украйна, след като седмици по-рано Конгресът на страната най-накрая реши да отпусне 60 милиарда долара военна помощ на Киев – която беше блокирана в продължение на месеци.

По непотвърдена информация дори думи на Блинкън могат да се разбират като разрешение за използване на американско оръжие дори на територията на Русия. Дълго време това се смяташе за голямо табу. От правна гледна точка е логично Украйна да атакува руския агресор на негова земя, защото той извършва много нападения срещу цивилното население на Украйна именно от своя територия.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 94 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: