Отидете към основна версия

22 Май, 2024 15:02, обновена 22 Май, 2024 15:02 3 090 42

Ако САЩ приеме използването на американски оръжия в Украйна, това ще отбележи голяма промяна в политиката за Вашингтон

  • конгресмени-
  • призив-
  • лойд остин-
  • украйна-
  • оръжия-
  • сащ

Депутатите се застъпват и за увеличаване на броя на обучените украински пилоти на F-16 и значително подобряване на механизмите за противовъздушна отбрана на Украйна

Снимкa: БГНЕС

Американски конгресмени от Постоянния комитет по разузнаването на Камарата на представителите отправиха силен призив към министъра на отбраната Лойд Остин. Те настояват Украйна да получи разрешение да използва произведени в САЩ оръжия за поразяване на цели в Русия, предава БТА.

Това искане има за цел да подсили украинските военновъздушни сили и да повиши техните способности за противовъздушна отбрана, както съобщава Укринформ.

След дискусии с членове на украинския парламент, американските депутати подчертаха критичната необходимост Украйна да има способността да се насочва към стратегически места в Русия.

Това според тях е от съществено значение, за да може Украйна ефективно да се защити срещу руската агресия. Предложението включва не само предоставяне на оръжия, но и обучение на повече украински пилоти на изтребители F-16 и укрепване на системите за противовъздушна отбрана на страната.

Писмото до министъра на отбраната на САЩ изтъква опасенията, че сегашната администрация на САЩ може да ограничава способността на Украйна да използва доставено от Америка оръжие за операции на руска територия.

"От съществено значение е администрацията на Байдън да предостави на украинското военно ръководство възможността да провежда пълния спектър от операции, необходими за отговор на непровокираното нападение на Русия върху тяхната суверенна земя", пише в писмото, цитирано от БТА.

Освен това депутатите се застъпват за увеличаване на броя на обучените украински пилоти на F-16 и значително подобряване на механизмите за противовъздушна отбрана на Украйна.

Този ход се разглежда като решаваща стъпка за гарантиране на способността на Украйна да се защитава и да възпира по-нататъшна агресия от Русия.

Ако американците се съгласят, това ще отбележи голяма промяна в политиката за Вашингтон, който отдавна се стреми да намали риска от военна ескалация между Съединените щати и Русия, като същевременно подкрепя Украйна, предава The ​​Wall Street Journal, цитирано от Фокус.

"Те наистина поискаха помощ от Съединените щати, за да нанесат удари по Русия. Не ставаше дума за конкретна оръжейна система, а за допълнителна помощ за нанасяне на удар по руснаците“, заяви генералът от ВВС на САЩ К. К. Браун.

The ​​Wall Street Journal припомня, че САЩ са прехвърлили на Украйна ракетни системи земя-земя и други оръжейни системи, като ATACMS, при условие, че няма да бъдат използвани за атаки срещу Русия. Както беше отбелязано, това условие, с което Украйна се съгласи, имаше за цел да намали риска от прерастване на конфликта в пряк сблъсък между САЩ и Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 23 гласа.

Свързани новини