Отидете към основна версия

6 079 150

Орбан преоценява ролята на Унгария в НАТО, не желае да воюва с Русия

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • нато-
  • украйна

Премиерът не желае страната му да участва във военната мисия на алианса в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Унгарското правителство преоценява ролята на страната си в НАТО, тъй като не желае да участва във военната мисия на алианса в Украйна. Това съобщи унгарският премиер Виктор Орбан в сутрешната програма на радиостанция Kossuth.

Той потвърди, че Унгария не възнамерява да участва в действия на НАТО, които могат пряко да въвлекат страните от блока в конфликта в Украйна и да доведат до пряк сблъсък с Русия. Според него в Брюксел тече военно планиране, „работни групи работят върху това как НАТО може да участва в тази война“.

„Унгария се противопоставя на това. В правителството се работи доста, за да се определи как можем да останем членове на НАТО, без да участваме във война“, каза Орбан. Той добави, че Брюксел знае за това и дори е измислил термина „неучастник“ за Унгария.

Ръководителят на правителството призна, че тази ситуация изглежда странна, тъй като въпреки всички резерви Унгария възнамерява да остане част от Северноатлантическия алианс. „В историята на НАТО не е имало много ситуации, в които страна-членка толкова открито да е заемала специална позиция, както прави сега Унгария. Следователно нейната роля трябва да бъде преразгледана във военния съюз. Нашите адвокати и военните работят по това в момента. Този въпрос трябва да бъде разрешен от унгарската дипломация“, каза Орбан.

В същото време той повтори, че Унгария не възнамерява да участва в евентуални действия на НАТО в Украйна. Тя няма да финансира изпращането на оръжие там и дори няма да отдели своя територия за съхранение на оръжия, предназначени за украинската армия. Министър-председателят обясни, че тази позиция е продиктувана от убеждението, че конфликтът в Украйна не може да бъде решен с военни средства, не може да има победител, той може да бъде решен само чрез мирни преговори.

Освен това Орбан припомни, че НАТО е отбранителен съюз, който не е бил атакуван от никого. Конфликтът в Украйна засяга само тази страна и Русия, смята премиерът. Затова, каза той, разговорите за „руската заплаха“ трябва да се разглеждат като „маневри на Запада и Европа за подготовка за влизане във война“.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 176 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: