Отидете към основна версия

1 995 35

Столтенберг: Не знам кога Украйна ще влезе в НАТО, не всички са "за"

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • украйна

Помагаме на страната да постигне необходимите условия за това, заяви лидерът на Алианса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че засега страните от алианса нямат разбирателство кога Украйна ще може да се присъедини към организацията.

„Не мога да кажа точно кога Украйна ще стане член на НАТО. Но ние помагаме на Украйна да достигне ситуация, при която ще бъдат създадени необходимите условия за това“, каза той в интервю за британското списание The Economist. Според него Украйна трябва да изпълни техническите стандарти на НАТО и да подобри своята "оперативна съвместимост" с алианса.

Освен това Столтенберг подчерта, че приемането на Украйна в НАТО ще изисква политическата воля на ръководството на страните членки на организацията. Според него "на определен етап" лидерите на НАТО може да се съгласят с влизането на Украйна.

"Когато вземате такива решения в НАТО, имате нужда от консенсус. Не е достатъчно съгласието на повечето държави, а на всички държави. Сега нямаме такъв консенсус“, призна генералният секретар на НАТО.

През септември 2022 г. Украйна подаде молба за ускорено присъединяване към Северноатлантическия алианс. НАТО прие заключителното изявление от срещата на върха във Вилнюс на 11 юли 2023 г., в което изрази увереност, че бъдещето на страната е в алианса. Покана за присъединяване към НАТО може да бъде отправена към Украйна, „когато съюзниците постигнат споразумение и условията, поставени на Киев от Запада, бъдат изпълнени“, се казва в документа. Вероятното време за приемане не беше обявено. Организацията многократно е подчертавала, че присъединяването към НАТО е невъзможно, докато Украйна е в състояние на конфликт.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 14 гласа.

Свързани новини