Отидете към основна версия

7 319 406

Радев: Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по темата Украйна

  • румен радев-
  • политици-
  • затворени очи-
  • отваряне-
  • украйна

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия, коментира още държавният глава

Снимка: Нова телевизия

Припрените реакции на наши политици и институции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо, ако някоя друга държава член на НАТО провокира пряк сблъсък с Русия. Вие мислите ли, че вече има такива предпоставки? Наблюдаваме как риториката и действията в тази посока непрекъснато ескалират. Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в тази война - с предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка, инструктори, съветници, контрактори, каквито има на територията на Украйна. Това коментира президентът Румен Радев, който е на посещение в Швейцария, цитиран от Нова телевизия.

„Има държави, които казват, вчера го каза и главният секретар – използвайте нашите далекобойни оръжия да удряте дълбоко в тила на Русия. Русия отговаря: „Аз вече имам правото да удрям вас”. Според вас това как може да приключи? Трябва да си даваме много сериозна сметка, че в ход е ескалация и в говорене, в реторика, в медии и в действия. Очаквам, ако нашите политици, не могат да го осъзнаят, обществото ни да си дава сметка. Време е българските политици да си отворят широко затворените очи по тази тема и да полагат усилия за по-бързо прекратяване на тази война, за намиране на пътища за мир, основани на международното право. А не само да повтарят тези, които на някои от тях не са им много ясни”, настоя държавният глава.

Във връзка с критиката от премиера Димитър Главчев, че казаното е част от хибридната атака, президентът каза: „Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе някакво решение. Ако някоя друга държава провокира пряк сблъсък с Русия, ние нали сме член на НАТО. В момента това няма какво да го обсъждаме”.

По думите му има „интересен момент” с вътрешнополитически изказвания. „Виждам, че някои истерични реакции на точно моите тези, които са последователни, ясни, принципни, които защитават националния интерес и би трябвало да срещат разбирането и подкрепата на нашите политици, издават страх и зависимости у някои хора. И това е наистина проблем, на който трябва да се намери решение, очаквам в най-скоро време. Чуваме изпразнени от съдържание клетви в евроатлантизъм на хора, които се самоетикетират за евроатлантици, без да разбират точно за какво става въпрос. Техните демонстративни действия и клетви издават по-скоро някаква грижа за тяхното собствено политическо оцеляване, а не за бъдещето на България”, каза още Радев.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 239 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: