Отидете към основна версия

1 763 22

Белгия не е променила решението си по отношение на ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна

  • белгия-
  • оръжия-
  • ограничения-
  • украйна-
  • русия

Страната продължава да изисква осигурените боеприпаси да не служат за удари по цели в Русия

Снимка: БГНЕС

Белгия не е променила решението си по отношение на ограниченията, с които предоставя оръжие на Украйна, съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на министерството на отбраната, предава БТА.

Белгия продължава да изисква осигурените боеприпаси да не служат за удари по цели в Русия. По-рано тази седмица белгийският премиер Александер де Кро и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в Брюксел двустранно споразумение за сигурност, което предвижда осигуряването на военна помощ за Киев за поне 977 милиона евро до края на годината и постоянна подкрепа за следващите 10 години. Белгия ще достави на Украйна 30 изтребителя Ф-16 до 2028 г., средства за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и военни машини.

Медиите отбелязват, че днешното изявление на министерството на отбраната идва на фона на решенията на няколко държави да разрешат на Украйна да използва предоставеното от тях оръжие по цели в Русия. Този месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг неколкократно призова страните от пакта да преосмислят ограниченията за употребата на оръжията, с които снабдяват украинската страна.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: