Отидете към основна версия

3 639 161

Срещата на върха за мир в Швейцария ще даде тласък на преговорите за прекратяване на руско-украинската война

  • русия-
  • украйна-
  • швейцария-
  • среща
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Само след две седмици в Швейцария (курорт Бюргенщок) ще се проведе Световната среща на върха за мир. Основната му задача е да съгласува международна стратегия за прекратяване на войната в Украйна, както и да разработи пътна карта за участието на Русия в по-нататъшния мирен процес. До момента повече от 90 държави са потвърдили участието си.

Сред най-важните теми на форума ще бъдат обсъждането на въпроси на ядрената и продоволствената сигурност, обмена на военнопленници, както и връщането на отвлечени от Русия украински граждани, включително жени и деца. Ще бъде разгледан и въпросът за перспективите за възстановяване на териториалната цялост на Украйна въз основа на Устава на ООН. "Всъщност, като част от това събитие, повечето страни в света трябва да признаят тези инициативи като основен план за прекратяване на войната", пише полското издание polskienowiny.pl.

От най-големите държави в света само Китай потвърди, че няма да участва в срещата на върха за мира поради отсъствието на Русия от конференцията. Руската федерация не е поканена на срещата, тъй като Москва в момента не е заинтересована от прекратяване на войната. Президентът Владимир Путин, въпреки факта, че постоянно говори за мир, е решен да продължи завземането на украински територии. Руските войски непрекъснато обстрелват украински градове и унищожават критична украинска инфраструктура. Според руския президент ескалацията на войната е най-добрият начин за осигуряване на мир при руски условия.

Възможно е обаче, ако Руската федерация заеме по-конструктивни позиции, да бъде поканена на следващите срещи на върха от подобен характер.

Показателно е, че руснаците изразходваха и продължават да харчат много ресурси за дискредитиране на украинската позиция за възстановяване на мира. Русия започна цяла информационна кампания, за да провали Срещата на върха в Швейцария. Присъствието на конференцията на страни, които са свързани с ОДКБ или са държави, които поддържат относително приятелски отношения с Руската федерация, е много сериозен удар върху имиджа на Москва. Затова ще продължи да се опитва да направи всичко възможно, за да промени ситуацията възможно най-много в своя полза и да намали нивото на участие на страните в събитието.

В своята пропаганда руснаците разпространяват информация, че страните от Глобалния Юг напълно подкрепят Руската Федерация и минимизират участието си в Срещата, което е пълна невярност. В крайна сметка международното събитие в Швейцария ще бъде посетено от ръководители на държави от всички континенти на света.

И все пак, въпреки усилията на Русия да дискредитира Украйна и нейните мирни инициативи, срещата на върха в Швейцария определено ще се състои. В крайна сметка подобно мащабно събитие е възможност за всяка страна да допринесе за справедливо разрешаване на войната и е опит да се изведе обсъждането на мирни инициативи на нивото на глобалната дипломация. В резултат на това вече няма да бъде украинската, а консолидираната позиция на повечето страни, което в бъдеще може да повлияе на ускореното възстановяване на мира в света.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания