Отидете към основна версия

4 868 151

„Глупаво ще е Украйна да преговаря с Путин сега“

  • украйна-
  • русия-
  • путин-
  • преговори-
  • мир-
  • война-
  • нато-
  • оръжия-
  • зеленски

Има и друг проблем с призивите за преговори: те предполагат, че Путин ги иска. Но дали той наистина желае преговори?

Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента не е време за преговори с Владимир Путин. Това пише Foreign Policy, посочвайки и аргументи за тази теза.

Много привърженици на мирните преговори искат те да започнат скоро, някои още това лято - след около месец. Но Съединените щати и техните европейски съюзници току-що започнаха да доставят въоръжение на стойност десетки милиарди долари на Украйна и няма да приключат до началото на есента.

Би било глупаво да се бърза с преговори, преди да се види каква е разликата с вливането на допълнителни оръжия, дали руската армия може да поддържа сегашното си темпо, след като Украйна разполага с повече огнева мощ.

Освен това е важно на масата за преговори да се преговаря от позицията на силата. Ако Украйна, подкрепена от допълнителни войски и оръжия, си върне повече територия – дори ако печалбите са доста под амбициозните цели на Зеленски – и Путин осъзнае, че армията му няма да може да постигне допълнителни печалби, Украйна ще има по-голямо влияние.

Има и друг проблем с призивите за преговори: те предполагат, че Путин ги иска. Но дали той наистина желае преговори? Руският бюджет в момента е на военна основа. Това не са действия на лидер, който желае да преговаря.

Призивите за мирни преговори имат и друг дефект. Те изброяват проблемите, пред които са изправени въоръжените сили на Украйна – има много за посочване – но пропускат каквото и да е споменаване на руските. Геолокационните данни показват, че Русия е загубила близо 16 000 единици оборудване, включително повече от 3000 танка, както и над 5000 бронетранспортьора. Освен това една трета от корабите и подводниците на Черноморския флот са повредени или унищожени. Имаше много дебати относно броя на жертвите в тази война. Министерството на отбраната на Обединеното кралство смята, че общо Русия е 465 000 убити и ранени войници. И все пак, дори ако истинският брой е само една трета от това, загубите на Русия все още са значителни.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 52 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: