Отидете към основна версия

1 639 35

CNN: Разрешението за удари със западни оръжия по Русия едва ли ще промени радикално ситуацията на бойното поле

  • разрешение-
  • удари-
  • западни оръжия-
  • русия-
  • бойно поле-
  • украйна

Действията на САЩ могат да "заглушат“ руската активност, но не и да я ограничат

Снимка: БГНЕС

Решението да се позволи на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) да нанасят удари по цели на територията на Русия със западни оръжия едва ли ще промени радикално ситуацията на бойното поле, отбелязва американският телевизионен канал CNN, като се позовава на военни анализатори, предава Фокус.

Катерина Степаненко, анализатор в базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), подчертава, че много от руските летища, от които се извършват атаките срещу Украйна, се намират извън обсега на ракетите GMLRS, за които Киев получи разрешение да използва.

Затова според нея действията на САЩ могат да "заглушат“ руската активност, но не и да я ограничат.

Франц-Щефан Гади от Международния институт за стратегически изследвания смята, че сега Украйна ще може да "удари по някои руски предмостия, командни и контролни центрове, както и по складове за доставки. Това няма да спре, а ще усложни руските военни действия срещу Харков“, уверен е той.

"Трябва да сме реалисти за това какво може да се очаква от тази промяна в политиката, тъй като руската армия вече се е адаптирала към въвеждането на високоточни оръжия с наземно базиране:“, допълва Гади.

Матие Булег, изследовател в Центъра за анализ на европейската политика, твърди, че промяната в политиката ще позволи на Украйна "да бъде по-ефективна, когато става въпрос за отблъскване на атаки и превантивна борба“.

"Но това само по себе си не променя правилата на играта. Това е допълнение, стероид, допълнителен усилвател за защитата на Украйна“, уверен е експертът.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: