Отидете към основна версия

2 867 73

Москва: При преговори за Украйна трябва да се признаят настоящите териториални реалности

  • русия-
  • украйна-
  • преговори-
  • михаил галузин

Западът трябва да спре доставката на оръжие, а украинските военни да прекратят бойните действия, заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация

Русия е отворена за преговори за Украйна, но за това трябва да се признаят съвременните териториални реалности. Това заяви в интервю за ТАСС заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Михаил Галузин.

„Русия е отворена за диалог по Украйна, основан на отчитане на нашите интереси. Нашата позиция остава непроменена за постигане на цялостно, устойчиво и справедливо разрешаване на кризата. За да стане това, на първо място трябва да се премахнат нейните първопричини и да се признаят съвременните геополитически и териториални реалности. Западът трябва да спре да помпа Въоръжените сили на Украйна с оръжия, а Киев трябва да спре военните действия“, подчерта зам.-министърът.

Дипломатът добави, че безкрайните доставки на западни оръжия за Украйна „само удължават конфликта и водят до увеличаване на цивилните жертви“. Според него Москва отбелязва нарастващите рискове от „разпространение на оръжия по света и попадането им в ръцете на терористи и престъпни групировки“. "За съжаление, в Европа и Съединените щати все още има много, които в името на нанасянето на "стратегическо поражение" са готови сляпо да пожертват интересите на своите страни и народи, тласкайки ги към ръба на пропастта“, отбеляза Галузин.

Той отбеляза също, че "руската страна е последователно ангажирана с дипломацията и, за разлика от Запада, никога не се е отказвала от преговори“. Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация припомни, че Москва е изпратила предложения за гаранции за сигурност на Вашингтон и НАТО още през декември 2021 г., „но те са били отхвърлени“.

"Същото се случи през април 2022 г. със споразуменията, постигнати след истанбулския кръг от руско-украински преговори, които можеха да предотвратят смъртта на стотици хиляди хора и да спрат конфликта. Това обаче не се случи. Всички знаят, че режимът в Киев ги изостави под натиска на британския бивш премиер Борис Джонсън, който поиска продължаване на войната и поражение на Русия на бойното поле“, заключи дипломатът.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания