Отидете към основна версия

3 544 92

Захарова: Ако Западът реши да конфискува доходите от руските активи, Русия ще си отмъсти

  • мария захарова-
  • западът-
  • русия-
  • доходи-
  • конфискува-
  • руски активи-
  • отмъсти

Изявлението на Захарова идва след решението на Г-7 да използва лихвите от замразените руски активи, за да подкрепи Украйна със заем от 50 милиарда долара

Снимка: БГНЕС

Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, наскоро подчерта, че Русия притежава значително количество западни активи и собственост. Тя предупреди, че те могат да бъдат използвани за отмъщение, ако Западът реши да конфискува доходите от руските активи, предава БТА.

Изявлението на Захарова идва след решението на Г-7 да използва лихвите от замразените руски активи, за да подкрепи Украйна със заем от 50 милиарда долара, което Русия смята за незаконен и увреждащ глобалното финансово доверие.

На срещата на върха в Италия лидерите на Г-7 решиха да помогнат на Украйна, като се възползват от лихвите, генерирани от руски активи, които бяха замразени от западните санкции. Русия гледа на това действие като на пряка заплаха, потенциално подготвяща почвата за поредица от ответни мерки от страна на Москва.

Захарова заяви, че Русия има на разположение широк спектър от политически и икономически отговори, но подробности не бяха разкрити.

Експерти спекулират, че Русия може да конфискува финансови активи и ценни книжа на чуждестранни инвеститори, които в момента са замразени в специални сметки. Приблизително 260 милиарда евро са замразени в резервите на Руската централна банка, включително около 190 милиарда евро в Euroclear, който е базиран в Белгия.

Въпреки първоначалната индикация на ЕС да допринесе за заема от 50 милиарда долара за Украйна, италианският премиер Джорджия Мелони по-късно поясни, че средствата ще дойдат предимно от САЩ, Канада, Великобритания и вероятно Япония.

Промяната предполага нежелание сред някои държави от ЕС да се ангажират пряко, вероятно заради опасения от ответни мерки от страна на Русия.

Захарова намекна, че Русия е получила индикации от някои страни от Г-7 за нежеланието им да участват в изземването на активи. Тя обаче не уточни кои са страните или естеството на дискусиите.

Напрежението между Русия и Запада продължава да ескалира, като финансовите санкции и потенциалните ответни мерки създават атмосфера на несигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания