Отидете към основна версия

1 119 16

Белгийско журналистическо разследване: Русия използва цивилни кораби за шпионаж в Северно море

  • белгия-
  • разследване-
  • цивилни-
  • кораби-
  • шпионаж-
  • русия-
  • северно море

Разследването разкри, че 945 движения на 200 руски кораба са били внимателно наблюдавани

Снимка: БГНЕС

Белгийските медии наскоро съобщиха за мистериозни дейности в Северно море. Данни от журналистическо разследване посочват, че Русия използва цивилни кораби за шпионаж, което предизвика безпокойство поради близостта им до критична инфраструктура като подводни кабели, вятърни паркове и тръбопроводи, предава БТА.

Разследването разкри, че 945 движения на 200 руски кораба са били внимателно наблюдавани. Много от тези кораби са наблюдавани в близост до жизненоважна морска инфраструктура, често на разстояние само един километър. Този модел на движение е особено забележим край белгийското крайбрежие, където най-малко пет кораба са повдигнали подозрения за събиране на разузнавателна информация от началото на годината.

Задачата за идентифициране на потенциални шпионски дейности стана по-сложна. Белгийската служба за морска безопасност отбелязва, че не само военни и изследователски кораби, но и привидно безобидни рибарски лодки могат да служат за шпионски цели. Ключов индикатор за подозрително поведение е, когато корабите неочаквано забавят. Освен това опасенията не се ограничават до руските кораби, китайските кораби с двойно предназначение също са подложени на проверка.

По-голямата част от тези подозрителни дейности са записани точно преди атаката на Русия срещу Украйна преди две години, което предполага стратегически мотив зад шпионажа. Събраната разузнавателна информация може потенциално да улесни саботажни операции срещу критична европейска инфраструктура.

В отговор на тези заплахи няколко страни от ЕС се събраха в Остенде, Белгия, миналия април. Срещата имаше за цел да засили съвместните усилия за добив на енергия от Северно море и да подобри взаимосвързаността на техните енергийни системи. Страните, които взеха участие са Белгия, Дания, Германия, Холандия, Франция, Великобритания, Ирландия, Норвегия и Люксембург.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: