Отидете към основна версия

6 604 166

Южна Корея е бясна на Путин, обмисля изпращането на оръжия на Украйна

  • северна корея-
  • русия-
  • оръжия-
  • южна корея-
  • украйна-
  • ким чен ун-
  • владимир путин-
  • путин

Южна Корея осъди пакта, наричайки го "абсурден", и заяви, че ще обмисли изпращането на оръжия на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

След вчерашното посещение на Владимир Путин в Северна Корея Южна Корея направи изявление, осъждащо пакта, подписан между Москва и Пхенян, предаде Sky News.

Русия и Северна Корея се споразумяха за ново споразумение за отбрана, обещавайки да си помагат взаимно в случай на инвазия. Южна Корея осъди пакта, наричайки го "абсурден", и заяви, че ще обмисли изпращането на оръжия на Украйна.

Президентската канцелария в Сеул заяви, че военната помощ на Русия за Севера ще има отрицателно въздействие върху отношенията между Сеул и Москва. Всички действия, помагащи на Северна Корея да увеличи военния си капацитет, са нарушение на резолюциите на ООН, се казва в съобщението на Сеул.

Офисът на президента добави, че ще засили допълнително сътрудничеството на Южна Корея в областта на сигурността със САЩ и Япония. Както е известно, Северна Корея изпрати на Русия милиони артилерийски снаряди, с които армията на Владимир Путин продължава терора си срещу Украйна.

Северна Корея помага на Русия в масовото убийство на украинци, обяви Киев. Украйна призовава за по-строги мерки за изолиране на двете страни след визитата на Владимир Путин в Пхенян. "Северна Корея активно сътрудничи днес с Русия във военната област и предоставя нарочно ресурси за масовото убийство на украинци“, заяви пред Франс прес Михайло Подоляк, съветник на украинското президентство.

Пактът за стратегическо партньорство, подписан вчера от лидерите на Русия и Северна Корея, включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия, заяви руският президент Владимир Путин. "Подписаното споразумение за всеобхватно партньорство предвижда, наред с други неща, взаимопомощ в случай на агресия срещу една от страните по това споразумение", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заяви, че подписаното с Русия споразумение за взаимопомощ е с чисто отбранителна насоченост въпреки ясното предупреждение, отправено към Запада. "Този мощен договор не е нищо по-малко от един наистина конструктивен, перспективен и изключително мирен и отбранителен документ", заяви Ким, застанал редом с руския президент Владимир Путин, когото окачестви като "най-добрия приятел на корейския народ".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: