Отидете към основна версия

1 848 54

Френски министри: Ако крайната десница спечели изборите, очаквайте масови безредици по улиците

  • франция-
  • марин льо пен-
  • еманюел макрон-
  • габриел атал-
  • национален сбор-
  • жордан бардела

Националистическият "Национален сбор" на Марин льо Пен зае първо място на изборите за Европарламент преди две седмици, което накара Макрон да разпусне парламента и да свика парламентарен вот

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция може да се сблъска с масови безредици и насилие, свързани с предсрочните парламентарни избори, на които крайната десница е напът да спечели най-голям дял от гласовете, заявиха днес двама министри от центристкото правителство на президента Еманюел Макрон, цитирани от Ройтерс, пише БТА.

Националистическият, антиимигрантски "Национален сбор" на Марин льо Пен зае първо място на изборите за Европарламент преди две седмици, което накара Макрон да разпусне парламента и да свика избори, които ще се произведат по-малко от месец преди началото на Олимпийските игри в Париж, започващи на 26 юли.

Днес министрите на вътрешните работи и на финансите изразиха опасения, че успехът на крайната десница и поляризацията във френската политика и общество може да доведат до ръст на гражданските вълнения.

"Страхувам се за реда, за отношенията между гражданите, за спокойствието, за гражданския мир", заяви министърът на финансите Бруно льо Мер пред радио "Франс енфо". "Не виждам "Национален сбор" като фактор за стабилност и мир. Виждам го като фактор за безредие и насилие", уточни той.

Председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела, който би могъл да заеме поста на министър-председател, ако партията му спечели изборите, а Макрон остане президент в рамките на споразумение за споделяне на властта, оспори на пресконференция твърдението, че формацията на Льо Пен може да бъде фактор за безредици.

Социологически проучвания сочат, че "Национален сбор" получава най-голяма подкрепа преди първия тур на вота на 30 юни, като на второ място се нарежда новосформираната лява коалиция "Нов народен фронт", а на трето - центристката група на Макрон "Заедно". Балотажът на изборите ще се произведе на 7 юли.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен предупреди за възможността за "изключително силно напрежение". Той заяви пред радио Ер Те Ел, че това е проблем не само за периода на изборите, но и за есенното връщане на работа след лятната ваканция през август.

"Национален сбор", чийто предшественик "Национален фронт" дълго време бе смятан за парий във френската политика заради открито антисемитските възгледи на своя основател Жан-Мари льо Пен, се опитва усилено да изчисти имиджа си и да се представи в по-умерена светлина под ръководството на дъщеря му Марин льо Пен, отбелязва Ройтерс.

Опоненти на формацията обаче казват, че притесненията им не са свързани само със самата партия, но и с отношението на някои от нейните по-крайни поддръжници.

Открито хомосексуалният министър-председател на Франция Габриел Атал, който води кампанията на центристкия лагер на Макрон, заяви миналата седмица, че се опасява, че ксенофобите от всички слоеве на обществото ще се почувстват овластени от победата на "Национален сбор".

Премиерът цитира съобщения в медиите, според които заподозрян за хомофобско нападение е казал на полицията, че очаква с нетърпение победата на крайната десница, защото това ще улесни нападенията над хомосексуалисти.

"Виждате една форма на омраза, която ще се отприщи, ще се разшири в известен смисъл", каза Атал пред журналисти.

Великобритания преживя внезапен скок на престъпленията от омраза срещу поляци, мюсюлмани и други малцинствени общности, след като мнозинството от гражданите гласуваха за напускане на Европейския съюз на референдума през 2016 г., отчасти водени от желанието за ограничаване на имиграцията, припомня Ройтерс.

Самата Франция има история на размирици и улични протести, изпълнени с насилие, чиито корени се крият в социалното разделение. Миналото лято фаталната полицейска стрелба срещу тийнейджър от алжирски произход предизвика размири в цялата страна, които продължиха няколко дни.

Германският министър на отбраната Борис Писториус също коментира възхода на крайната десница във Франция по време на посещение в Париж, като заяви, че европейската история показва, че национализмът не е решение на проблемите. Германският министър уточни, че би бил по-щастлив, ако либералните сили спечелят предстоящия вот.

"Мога да кажа от своя страна и от гледна точка на Германия, че национализмът никога не е бил решение на проблемите. Това е урок от европейската история, който не може да бъде пренебрегван", заяви Писториус на съвместна пресконференция с френския и полския си колега.

"Ето защо бих се радвал, ако бъде постигнат истински резултат, който да укрепи демократичните, свободните и проевропейските сили, а с това и бъдещето на Европа", заяви той по време на срещата.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: