Отидете към основна версия

2 280 56

ISW: Украинската армия ще използва американските ракети ATACMS за удари по Крим

  • украйна-
  • русия-
  • ракети-
  • крим

Настоящата политика на САЩ по отношение на използването от Украйна на оръжия, предоставени от Запада, позволява на Киев да нанася удари навсякъде в рамките на окупираната от Русия територия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Началникът на Главното управление на военното разузнаване (ГУР) на Украйна генерал-лейтенант Кирил Буданов заяви, че западната военна помощ пристига в Украйна, но вероятно няма да пристигне в мащаби, които да окажат значително влияние върху ситуацията на фронта поне до средата или края на юли 2024 г.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Буданов заяви, че достатъчно количество предоставени от САЩ ракети с голям обсег на действие ATACMS може да позволи на украинските сили да ударят построения от Русия мост през Керченския проток в окупирания Крим и да прекъснат важна руска наземна комуникационна линия между окупирания Крим и Русия.

Настоящата политика на САЩ по отношение на използването от Украйна на оръжия, предоставени от Запада, позволява на Украйна да нанася удари навсякъде в рамките на окупираната от Русия Украйна, което вероятно включва използването на ATACMS с голям обсег за нанасяне на удари по частта от моста над Керченския проток в рамките на международно признатите сухопътни и морски граници на Украйна.

Представители на Кремъл абсурдно се опитаха да свържат украинските удари на 23 юни по законни военни цели в окупирания Севастопол, Крим, и вероятното терористично нападение на свързания с Ислямска държава (ИД) Вилаят Кавказ в Република Дагестан.

Кремъл се опитва да поддържа привидна стабилност и нормалност в отговор на терористичната атака в Дагестан.

На 24 юни Европейският съюз (ЕС) прие 14-ия си пакет от санкции срещу Русия, включващ нови ограничения срещу руското финансиране на политически партии и други "формиращи общественото мнение" организации, както и срещу излъчването на руски държавни медии в рамките на ЕС.

ЕС одобри първия транш от военна помощ за Украйна в размер на до 1,4 млрд. евро (около 1,5 млрд. долара) от приходите от замразени руски активи.

Кремъл продължи да полага усилия за коопериране на бившия персонал на групата "Вагнер", като представи нов законопроект, който ще освободи голяма част от силите на "Вагнер" от наказателна отговорност за участието им във въоръженото въстание на 23 и 24 юни 2023 г.

Няколко руски военни блогъри отбелязаха годишнината от въоръженото въстание на Вагнер, като отбелязаха постиженията на групата Вагнер и отбелязаха, че въстанието е разкрило сериозни проблеми в руската армия - някои от които според блогърите продължават да съществуват и година след въстанието.

На 24 юни украинският президент Володимир Зеленски замени командващия обединените сили генерал-лейтенант Юрий Содол с бригаден генерал Андрей Хнатов.

Украинските сили наскоро възстановиха загубените позиции край Вовчанск и Стариста, а руските сили наскоро напреднаха край Сиверск и Торецк.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 48 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: