Отидете към основна версия

4 171 94

При смяна в Белия дом! Доналд Тръмп спира военната помощ за Украйна, ако Киев откаже да преговаря за мир с Русия

  • джо байдън-
  • доналд тръмп-
  • украйна-
  • нато-
  • русия-
  • владимир путин

Предвижда се Москва да бъде склонена да седне на масата за преговори с обещанието членство на Украйна в НАТО да бъде отложено за продължителен период

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Двама ключови съветници на Доналд Тръмп му представиха план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, съобщава "Ройтерс".

Той може да бъде приложен, ако Тръмп спечели президентските избори в САЩ.

Съгласно плана Украйна ще получи още оръжия от САЩ само ако започне мирни преговори.

Освен това Съединените щати ще предупредят Москва, че всеки отказ от преговори ще доведе до увеличаване на подкрепата им за Украйна, посочи генерал-лейтенант Кийт Келог, един от съветниците на Тръмп по въпросите за националната сигурност.

Планът е изготвен от Келог и Фред Флейц - и двамата са били началници на кабинетите в Съвета за национална сигурност на Тръмп по време на неговото президентство 2017-2021 г.

Предвижда се прекратяване на огъня по време на мирните преговори въз основа на очертаните бойни линии.

Флейц заяви, че двамата са представили стратегията си на Тръмп и бившият президент е отговорил положително. "Не твърдя, че той се е съгласил с всяка дума от нея, но бяхме доволни от обратната връзка, която получихме", уточни той.

Говорителят на Тръмп Стивън Чеунг обаче поясни, че само изявленията, направени от Тръмп или оторизирани членове на неговата кампания, трябва да се считат за официални.

Стратегията, очертана от Келог и Флейц, е най-подробният план досега от сътрудници на Тръмп, който твърди, че може бързо да уреди прекратяване на войната в Украйна, ако победи президента Джо Байдън на изборите на 5 ноември, въпреки че не е разкривал подробности.

Предложението ще отбележи драматична промяна в позицията на САЩ относно войната и ще се сблъска с опозиция от страна на европейските съюзници и в самата Републиканска партия на Тръмп.

Според Келог ще бъде от решаващо значение Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори, ако Тръмп спечели изборите.

"Ние казваме на украинците: "Трябва да седнете за масата - ако не го направите, подкрепата от Съединените щати ще пресъхне", подчерта той. "Кажете и на руския президент Владимир Путин: "Той трябва да седне на масата, ако ли не, тогава ще дадем на украинците всичко, от което се нуждаят, за да ви убият на бойното поле".

Предвижда се Москва да бъде склонена да седне на масата за преговори с обещанието членство на Украйна в НАТО да бъде отложено за продължителен период.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г. Освен някои завоевания от страна на Русия през последните месеци, фронтовите линии почти не са се изместили въпреки десетките хиляди убити от двете страни в безмилостната окопна война - най-кървавите битки в Европа след Втората световна война.

Флейц посочи, че според техния план Киев не трябва официално да отстъпва територия на Русия. Той обаче счита, че е малко вероятно Украйна да си възвърне ефективния контрол върху цялата си територия в близко бъдеще.

"Тревогата ни е, че това се превърна във война на изтощение, която ще убие цяло поколение млади мъже", уточни Флейц.

Трайният мир в Украйна ще изисква допълнителни гаранции за сигурност за страната, според двамата автори на плана. Флейц заяви, че "въоръжаването на Украйна до зъби" вероятно ще бъде ключов елемент от това.

"Президентът Тръмп многократно е заявявал, че основен приоритет през втория му мандат ще бъде бързото преговаряне за прекратяване на руско-украинската война", отбеляза говорителят на Тръмп Чеунг. "Войната между Русия и Украйна никога нямаше да се случи, ако Доналд Тръмп беше президент. Толкова е тъжно".

Кампанията на Байдън пък твърди, че Тръмп не иска да се противопостави на Путин.

"Доналд Тръмп хвали Владимир Путин всеки път, когато има възможност, и той даде да се разбере, че няма да се противопостави на Путин или да се застъпи за демокрацията", изтъкна говорителят на кампанията Джеймс Сингър.

Някои републиканци ще се въздържат да плащат за повече ресурси на Украйна съгласно плана. САЩ са похарчили над 70 милиарда долара за военна помощ за страната от началото на руската инвазия.

"Това, което поддръжниците на Тръмп искат да направят, е да намалят помощта, ако не и да затворят кранчето", отбеляза Чарлз Купчан, старши сътрудник в Съвета за външни отношения.

По-рано този месец Путин заяви, че войната може да приключи, ако Украйна се съгласи да се откаже от амбициите си за присъединяване към НАТО и да предаде на Русия четири области в източната и южната част на територията си.

По време на заседание на Съвета за сигурност на ООН миналата седмица френски и британски посланици повториха мнението, че мир може да се търси само когато Русия се изтегли от украинската територия - позиция, която споделя и Киев.

Някои анализатори изразиха загриженост, че планът на Келог и Флейц може да даде на Москва надмощие в преговорите.

"Това, което Келог описва, е процес, насочен към Украйна, която се отказва от цялата територия, която Русия сега окупира", заяви Даниел Фрид, бивш помощник държавен секретар, работил по политиката за Русия.

Миналата седмица Тръмп изключи изпращането на американски войски в Украйна и изрази скептицизъм по отношение на членството ѝ в НАТО. Той посочи, че бързо ще намали помощта за източноевропейската страна, ако бъде избран.

От своя страна, Байдън последователно настоява за повече помощ за Украйна и неговата администрация подкрепя евентуалното ѝ присъединяване към НАТО. По-рано през юни Байдън и украинският президент Володимир Зеленски подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 48 гласа.

Свързани новини