Last news in Fakti

2 Юли, 2024 14:53 1 880 26

Поуката от 1968: Как Байдън все пак може да победи Тръмп

  • сащ-
  • републиканска партия-
  • демократическа партия-
  • джо байдън-
  • доналд тръмп

Доналд Тръмп все пак не може да предложи абсолютно никаква политическа концепция, нито един положителен аргумент, а само лъжи, инсинуации и заплахи за отмъщение, примесени с откровени глупости

Поуката от 1968: Как Байдън все пак може да победи Тръмп - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

С една маневра, изпробвана по времето на Рузвелт, Джо Байдън все пак би могъл да победи Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ - независимо от катастрофалното лошото си представяне на телевизионния дебат.

"Истинско шоу на ужасите" - така кореспондентът на ZDF във Вашингтон Елмар Тевесен нарича телевизионния дебат между двамата кандидати за президентския пост в САЩ Джо Байдън и Доналд Тръмп. Всички видяха как Байдън с измъчено, а на моменти и напълно безизразно изражение на лицето, напразно се мъчеше да раздвижи неуслужливата си памет. На този фон призивите да оттегли кандидатурата си или дори да подаде оставка като президент, изглеждат логични и разумни, посочва обществената германска медия.

Грешката от 1968 година

Но според Тевесен, който е експерт на медията по въпросите на САЩ и политиката за сигурност, едва ли би имало нещо по-глупаво от това демократите сега да повторят грешката от 1968 година. Тогава президентът Линдън Б. Джонсън загуби първичните избори на своята партия в Ню Хемпшир толкова явно, че един влиятелен тогава политик – сенаторът Робърт Кенеди се включи в надпреварата срещу своя съпартиец. Този ход обаче хвърли партията в хаос, а Джонсън трябваше да „свие платната“. След месеци на спорове вицепрезидентът Хюбърт Хъмфри се наложи като кандидат, но след това претърпя съкрушително поражение на изборите от републиканеца Ричард Никсън.

За да не допуснат отново да се случи нещо подобно, демократите би трябвало да си отворят очите за най-важното послание от вечерта на дебата: че действащият президент може и да се е представил катастрофално, но неговият опонент не може да предложи абсолютно никаква политическа концепция, нито един положителен аргумент, а само лъжи, инсинуации и заплахи за отмъщение, примесени с откровени глупости.

По-обещаващ вариант

При тази безкрайна празнота в предизборната програма на Доналд Тръмп е очевидно, че и друг кандидат на Демократическата партия би могъл да победи републиканеца – вероятно дори още по-лесно от застаряващия действащ президент, който досега се възприемаше като единствената възможна опция. Но Барак Обама, Нанси Пелоси, Чък Шумър и други водещи демократи, на които Байдън има доверие, сега трябва да го убедят, че съществува и втори, много по-обещаващ вариант: Тръмп да бъде победен с помощта на Байдън, но без самият Байдън да е кандидат за президентския пост. Президентът трябва да продължи да води кампанията си до Конгреса на демократите в Чикаго в средата на август, на който официално ще бъде издигнат кандидатът им за изборите.

Дотогава проучванията ще покажат дали той ще може да се възстанови от провала си телевизионния дебат. Дотогава социолозите на партията ще знаят и от поверителни проучвания кой друг, освен Байдън, би имал добри шансове да победи Тръмп. Като възможни кандидати да се справят с тази задача кореспондентът на ZDF споменава трима губернатори: на Мичиган Гретчен Уитмър, на Пенсилвания Джош Шапиро и на Мериленд Уес Мур.

Байдън да призове за избор на нова двойка кандидати

Журналистът на ZDF припомня един епизод от лятото на 1944 година. На Конгреса на демократите кандидатът за президент Франклин Рузвелт заявява ясно, че вероятно няма да доживее, за да изкара още един мандат. Затова той предлага на делегатите да намерят нов кандидат за вицепрезидент, който да е в състояние да поеме президентския пост по всяко време. След четири дни на спорове и хаос демократите номинират Хари Труман, който след смъртта на Рузвелт - само няколко месеца след встъпването му в длъжност - го заменя на президентския пост.

Байдън ще трябва да направи още една крачка: сам да поиска неговата кандидатура да бъде оттеглена и след това да призове делегатите да издигнат нова кандидатпрезидентска двойка. Това може отново да предизвика драма, но и тя ще продължи само няколко дни, а накрая партията ще бъде принудена да се обедини. Така, освен всичко останало, ще бъде избегната и дилемата с Камала Харис, тъй като сегашната вицепрезидентка не може автоматично да стане новият номер едно, разяснява германската медия.

Твърде лява, за да победи Тръмп

Ако Байдън се оттегли от президентския пост преди партийния конгрес, Харис не може да бъде пренебрегната и ще трябва да поеме президентските функции. Всички социологически проучвания обаче сочат, че Доналд Тръмп категорично би спечелил изборите, ако Харис е кандидатката на демократите, тъй като тя е прекалено лява, за да се пребори с Тръмп.

Една нова двойка с по-млади кандидати, примерно бялата сенаторка Гретчен Уитмър и чернокожият Уес Мур, биха имали по-добри шансове срещу 78-годишния кандидат на републиканците, когото две трети от избирателите също смятат за твърде стар. С ход, като този на Рузвелт, би могло да се осигури приемственост за най-успешната икономическа и социална политика от времето на Линдън Джонсън насам, коментира Елмар Тевесен. Така Байдън ще може на 20 януари 2025 г. да предаде шафетата на по-младото поколение, а той се оттегли в заслужена пенсия, след като е успял да спаси Америка от Доналд Тръмп. Само трябва да го поиска, отбелязва ZDF в заключение.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 знаем

    37 4 Отговор
    DW изобщо не лъже гьобелс пасти да яде пред тях.
  • 2 Ъхъъъъъъ мозъци

    37 3 Отговор
    Как Байдън все пак може да победи Тръмп ? Ами като при предишните избори, как....когато със седмици по р. Потомък плуваха бюлетини попълнени за Тръмп

    Коментиран от #9, #10

  • 3 ❗❗❗❗❗❗❗

    25 4 Отговор
    След дебата Байдън-Тръмп в Съединените щати имаше „голяма суматоха“ в кабинета на Владимир Зеленски, написа депутатът от Върховната Рада Александър Дубински в своя канал в Telegram. Той отбеляза, че хората, които наистина се притесняват от дебата, не са в Съединените щати, а в Украйна.

    "Голяма мъка сполетя Фермата на животните. Старият глиган, който стопанисваше двора, е на път да отиде в кланицата. Какво ще се случи? Животните са развълнувани..."
  • 4 Ъхъъъъъъ мозъци

    10 4 Отговор
    (Байдън ще трябва да направи още една крачка: сам да поиска неговата кандидатура да бъде оттеглена и след това да призове делегатите да издигнат нова).......а що не направо да се самоубие а?
  • 5 ханс

    9 4 Отговор
    Щом вкиснато зеле го казва : значи е крайно НЕвъзможно
  • 6 Лост

    10 2 Отговор
    DW да си гледат Германия.
  • 7 DW - Пропаганден машинен

    11 2 Отговор
    Хахаха, вЕрвайте си и ги призовавайте да гласуват за зомби кандидат хаха!
    Плискайте, пмискайте легена, забавно е как се гърчите в него, като ударени от електрическа змиорка!
  • 8 Тома

    18 2 Отговор
    Добре де американците не виждат ли че байдън е взел дал и пълно куку.Каква победа какви 5 лева
  • 9 по р.Потомък плуваха бюлетини попълнени

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ъхъъъъъъ мозъци":

    за за Тръмп ..... хахахаха ..... 4 седмици затворници стотици тонове верно бюлетини събираха до моста дето е до летището... индийците издивяха щото не можеха риба да ловят, голям цирк беше ей .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зевс

    14 1 Отговор
    Страшна демокрация, изборът е ограничен между двама старчоци, единия склерозирал, другия малко луд :)

    Коментиран от #13

  • 12 Путин

    14 2 Отговор
    Само, така! Не го сменяйте, повтарям, не го сменяйте! Идеален президент за САЩ, по умен не ви трябва!
  • 13 Варненец

    6 14 Отговор

    До коментар #11 от "Зевс":

    Нали? Виж колко готино е в раша , там един кандидат, а пък ако посмее някой друг, го учат да лети от някои прозорец.
  • 14 По фалшиви избори от тези в САЩ

    13 2 Отговор
    В света няма никъде хора . То и затова там наблюдатели на изборите няма впрочем. Пълна порнография е ама брутална и грозна И ако някой си мисли, че гласове в България се купуват явно съвсем не у час. В САЩ цели общности и населени места на куп се купуват и е съвсем законно впрочем.Огромни фондове като Blackstone ангажирани със жилищно развитие и такива като Tricon, официално преговарят, лобират и го заявяват че ако една общност примерно "черна" гласува за точният кандидат... 6 месеца наем в техните имоти няма да плащат.......а тези фондове имат много имоти ...... Книга за корупцията в САЩ може да се напише в стотици томове

    Коментиран от #18

  • 15 Бай Дрън

    7 1 Отговор
    Абе ние сме я измислили тая схема - "ала-бала"... Вие в България най-добре знаете... Откога ви връткаме с нея....
  • 16 Ъхъъъъъъ мозък

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    Точно "мутрафанката" ми го нашепна заблуден човече .....
  • 17 Точно "мутрафанката" ми го нашепна .....

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Варненец":

    По добре журналетата като видят Сталинка да я питат за снимките и дето беше постнала по едно време на рибният кей пред планината бюлетини изплували странно как от Потомък .... После взе че ги изтри .....
  • 18 Петьо

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "По фалшиви избори от тези в САЩ":

    Самият факт, че откачалка като Тръмп стана президент, е доказателство, че изборите са истински.
  • 19 без имена

    2 2 Отговор
    някой беше казал , че това е почти невъзможно заради особености при изборите в някои щати.
  • 20 ИзВодАе

    8 1 Отговор
    ИЗвода е готин: единия не става за нищо, но другия видиш ли не предлагал по-добро нещо. От цяла Америка само тези били достойни да бранят демокрацията: път на други така или иначе не се дава: голяма деморкацията казвате че си имат в САЩ :) Гласували 5 човека, ама видиш ли, всеки президент по 50% ще има :)
  • 21 Тонката

    6 0 Отговор
    "Дотогава социолозите на партията ще знаят и от поверителни проучвания кой друг, освен Байдън, би имал добри шансове да победи Тръмп."

    Пълни глупости!
    Те вече знаят....Социолозите на партията....И към момента няма такъв, но това е по-малкото зло...Има един ключов момент, който не се споменава от никого и той е свързан с парите от даренията, които са малко над $91 милиона и са в обща сметка на Байдън и Харис....Според правилата на федералните избори, в случай че Байдън "отпадне" от надпреварата, тези пари в сметката не могат просто да бъдат прехвърлени на онзи, когото партията в крайна сметка номинира за президент – освен ако това не е Камала Харис...Варианта с евентуалното връщане на парите на донорите също не е опция, защото Камала Харис е в правото да си заведе дело за поне половината пари....Дори да бъде номинирана за вицепрезидент с евентуално нов кандидат, тя пак ще загуби достъп до парите и пак може да се стигне до съдебни спорове....Ситуацията е доста объркана и не е ясно как точно ще стане врътката, но Байдън ще бъде сменен....🤣
  • 22 ДемОсрация

    7 1 Отговор
    Демократите може и да спечелят някой глас ако сложат за кандидат ЛГБТ афроамериканец и вице травестит
  • 23 Дебелян Пеевски

    6 0 Отговор
    Байдънократите могат да застрелят Тръмп, както са застреляли Робърт Кенеди преди години. Така Байдън ще си остане президент.

    И Путин ще черпи здраво, даже ще се разори от черпене, защото Байдън е перфектният опозорител на Америка. Ако го оставят президент, то това което е сега ще се влошава непрекъснато. Ще остане в историята като "Президент Алцхаймер".
  • 24 Ит кен би дон

    2 0 Отговор
    Да, но може да принуди ЦРУ да спрат грантовете на пропагандни медии като зелето, още преди войната да е свършила.
  • 25 Хлъц

    1 0 Отговор
    И неговото име е: мишелин обамович! Облог 1:100.
  • 26 Как Байдън може да победи Тръмп?

    0 0 Отговор
    Ами много просто- както миналия път.
    Машинации, тонове невалидни бюлетини по пощата, гласуване без лична карта, ........

    Ако все пак нещо се закучи....едно птиче вирусче могат да спретнат и да заключат хората.