Отидете към основна версия

859 7

Бойна тревога над Тайван! 26 китайски самолета прелетяха близо до острова

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток

Тайпе често съобщава за подобни мисии, който страната определя като китайски тормоз, ескалирал през последните четири години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Министерството на отбраната на Тайван заяви в сряда, че Китай е извършил още един "съвместен патрул за бойна готовност" близо до острова, предава "Ройтерс".

Китай не крие неприязънта си към президента Лай Чинг-те, когото смята за "сепаратист", и организира двудневни военни учения, след като той встъпи в длъжност миналия месец., след като той встъпи в длъжност миналия месец.

Миналата седмица Китай заплаши да екзекутира сепаратисти за независимост на Тайван в екстремни случаи, което допълнително засили напрежението и предизвика осъждане от Лай и неговото правителство, както и от Съединените щати.

Министерството на отбраната на Тайван заяви, че от 7 часа сутринта в сряда е засякло 26 китайски военни самолета, включително изтребители J-16, действащи на север, в центъра и на юг от Тайван, извършвайки "съвместен патрул за бойна готовност" заедно с множество (5-10) китайски военни кораби, разположени около острова.

Тайван често съобщава за подобни мисии, който страната определя като китайски тормоз, ескалирал през последните четири години.

Говорейки на редовен брифинг в Пекин, говорител на китайската служба по въпросите на Тайван каза, че правителството има законното право да защити териториалната цялост на страната, защитавайки новите насоки от миналата седмица за наказване на това, което Пекин смята за сепаратизъм.

"Националните правоприлагащи и съдебни органи ще преследват всички привърженици на независимостта на Тайван, които тестват закона, докрай, независимо къде се намират."

Китай ще наложи "прецизни наказания", но мерките не засягат мнозинството от тайванците, добави тя.

"Държавата наказва престъпленията на отцепване и подбуждане към отцепване от привържениците на "независимостта на Тайван" в съответствие със закона. Има солидна правна основа и достатъчно правно основание за това", каза Джу.

Китайските съдилища нямат юрисдикция в Тайван и не е ясно как Китай би могъл да се стреми да изпълни съдебни решения извън своите граници.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини