9 Юли, 2024 15:41 1 999 25

Тайван се закани на Китай: Малки армии унищожават по-големи противници, прочете историята

  • тайван-
  • китай-
  • си дзинпин-
  • тайвански проток-
  • уилям лай

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и в продължение на четири години редовно организира учения около острова, за да окаже натиск върху Тайпе да приеме претенциите на Пекин за суверенитет

Тайван се закани на Китай: Малки армии унищожават по-големи противници, прочете историята - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В историята има много примери за по-малки армии, които побеждават по-големи противници. Това заяви президентът на Тайван Лай Чинг-те пред офицери от военновъздушните сили на страната, съобщава "Ройтерс".

Окуражителните му думи бяха изречени преди годишните военни учения, които ще се проведат по-късно този месец.

Китай счита демократично управлявания Тайван за своя територия и в продължение на четири години редовно организира учения около острова, за да окаже натиск върху Тайпе да приеме претенциите на Пекин за суверенитет, въпреки силните възражения на самия Тайван.

Въоръжените сили на Тайван са по-малобройни от тези на Китай.

Тайпе обаче модернизира армията си с ново оборудване като подводници и прегърна идеята за "асиметрична война", така че да направи силите си по-мобилни и трудни за атакуване, например с монтирани на превозни средства ракети и дронове.

Лай подчерта, че военната сила не е прост математически въпрос на събиране и изваждане.

"Количеството на оборудването, разбира се, е важно, но не може да представлява военната мощ на една страна", посочи той.

"В историята има много случаи, в които малцина побеждават мнозина и има безброй начини да надвиете старомодните врагове с ново мислене", увери президентът.

Миналия месец високопоставен тайвански служител заяви, че тазгодишните годишни учения Han Kuang ще бъдат възможно най-близки до действителните битки, като вече няма да представят само шоу за печелене на точки, а имат за цел да симулират реални битки предвид бързо нарастващата "вражеска заплаха" от Китай.

Тайван започва своите петдневни учения Han Kuang на 22 юли, заедно с ученията за гражданска защита Wan An, при които градовете се затварят за кратко по време на симулирани въздушни нападения.

Китай също проведе двудневни военни учения около острова малко след като Лай встъпи в длъжност през май, заявявайки, че това е "наказание" за речта му по време на инаугурацията, която Пекин заклейми като пълна със сепаратистко съдържание.

Лай отхвърля претенциите на Пекин за суверенитет и твърди, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. Той многократно е предлагал преговори, които обаче са били отхвърляни от Китай.

"Мирът, който искаме, е мир със солидна основа, истински мир, който трябва да бъде установен с нашите собствени сили", подчерта Лай.

По-рано Китай предупреди, че е безсмислено Тайван да мисли, че може да използва оръжие, за да предотврати "обединението".

Попитан дали Тайван създава погрешно впечатление у хората, че се готви за война с фокуса си върху самодостатъчността на отбраната, Лай увери, че иска мир.

"Някои хора може да имат такива опасения, но всеки знае, че ние сме миролюбива страна", изтъкна той. "Но мирът, който искаме, е "истински мир", който има солидна основа и е установен от нашите собствени сили".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сетих се

    48 1 Отговор
    Добре че Македония не е влязла в конфликта иначе врага отдавна да е капитулирал
  • 2 Талибан

    38 6 Отговор
    Тайван сега лай ма да не стане като с украта.
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    37 4 Отговор
    И ТЕ СИ ДЪРПАТ ЧЕРГАТА ПОД СЕБЕСИ АМА ДЕ ДА ВИДИМ
  • 4 ОБЕКТИВНО

    12 18 Отговор
    По искане на Полша ЕС възнамерява да обсъди ролята на унгарското председателство на блока на фона на посещенията на Виктор Орбан в Киев, Москва и Пекин като част от мисията за мир, както я нарече унгарският премиер. Страните членки на ЕС ще търсят по-голяма яснота за резултатите от тази мисия и ще проучат възможностите за ограничаване на „разрушителното“ според тях поведение на Будапеща.
    „Европейската комисия може да изправи Унгария пред Съда на Европейския съюз“, предложи Пиер Арош, асоцииран научен сътрудник в Института „Делор“, съобщи Euractiv. Според него като основание за дело срещу Будапеща би могъл да послужи Член 4-3-3 от Договора за ЕС, гласящ че „държавите членки улесняват постигането на задачите на Съюза и се въздържат от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза“. Т.е. Орбан с мирната си мисия застрашава целите на ЕС.
  • 5 Механик

    45 4 Отговор
    Тайван ще унищожава Китай??? Ааа и там май смъркат нещо?

    Коментиран от #19

  • 6 Госあ

    34 1 Отговор
    Аййй леле…драконовско търпение…
  • 7 СМИ

    38 6 Отговор
    Кравария насочва въоръжаването към Тайван. Там почва да бърка кашата. А се оттегля от Украйна. Прехвърля тежестта на ЕС. Както винаги избяга по бтерлЪци.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мдааа

    36 5 Отговор
    Същите мозъци като украинците. Поддадоха се на ласкателства и обещания и ще реват като хохохолите
  • 10 Симо

    29 6 Отговор
    Къде ги намирате такива???? Само да не се лансира пак историята за Давид и Голиат!! Китай, държава с население един милард и четиристотин милиона. И един остров натъпкан с народ. Няма по лесен начин да се справиш в противник, натъпкан на едно малко пространство. Този Лай Чинг-те, или е луд или е крайно прост. Или смята, че може да му се размине.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Петър

    9 0 Отговор
    То е ясно, че целият свят няма да се разоръжи. Единственият път към мир на земята е всяка държава да има ядрено оръжие.
  • 13 дедо

    14 2 Отговор
    да сте ми живи и здрави журналистите, но... хайде малко да се ограмотите ;) Името на острова е Тайван, а на държавата - Република Китай, може да ползвате wikipedia и още много други сайтове :)
  • 14 Българин

    20 4 Отговор
    Започне ли война, Китай ще прежали две трети от населението на Тайван, което само за минути, ще се превърне в Пепел, а Президента ще бъде специално запазен, за последващите дисекции, които ще се правят с медеци и давани по телевизията за назидание на останалите живи американски говеда.
  • 15 ха ха

    4 14 Отговор
    Тук май путиняците се нахъсват като за Кийв за 3 дни... Животът друго казва.
  • 16 Историята

    10 2 Отговор
    Китай може да бъде "основната заплаха" за САЩ през този век. "Те ни наблюдаваха много внимателно в първата война в Персийския залив, във втората война в Залива. Те наблюдаваха нашите способности и в много, много начини ги имитираха, и те приеха много от доктрините ни и изграждането на армията ни," каза Марк Мили на по време на изслушването си в сената.

    Мили добави, че Пекин "подобрява военните си много, много бързо в космически, въздушни, кибернетични, морски, сухоземни области" и че САЩ трябва да се стремят да не губят предимствата, които имат спрямо другите страни, по-специално спрямо Китай. "

    Коментиран от #17

  • 17 Те вече са ги загубили

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Историята":

    Не може да се стигнат.
  • 18 Опааа

    10 1 Отговор
    Я па тия! 🤦‍♂️😆
  • 19 Това твоето е

    0 5 Отговор

    До коментар #5 от "Механик":

    като Украйна да стигнела до Владивосток. Просто няма да ги допуснат до острова току-така. Ще се отбраняват правейки евентуална победа на Китай на много скъпа цена. Както СССР победи Финландия 1940г.
  • 20 Тия

    7 3 Отговор
    Са луди.. Китай ще си вземе неговото без дори да пита

    Коментиран от #24

  • 21 Този Чиновник в Тайван сее Самозабравил

    6 6 Отговор
    Не са решили Китай, не са си взели остров Тайван!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антируснак

    2 1 Отговор
    След московските запъртъци и порцелановите панди ще настъпят таралежа...
  • 24 Жалки рубладжии

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тия":

    Същата простотия говореше преди три години и за москалите, бе папагал креслив!
  • 25 "МИРОТВОРЦИТЕ "КАК ГИ НАХЪСВАТ ЗА ВОЙНА

    3 0 Отговор
    СЛЕД УК НАПРАВИХА ПЛАТЦДАРМ НА САЩ И НАТЮ ТАЙВАН , СЛЕДВА Ю КОРЕЯ, ВЪВ ХОД Е ПОЛША . ВЗЕМЕТЕ ТА НАПРАВЕТЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ ВЪВ ВАШ ПЛАТЦДАРМ , НАТРУХАЙТЕ ГИ С ОРЪЖИЕ ,НАЛИ СТЕ МИРОТВОЛЦИ!
    ИСТОРИЯТА С ТАЙВАН СЕ ПОВТАРЯ С ИСТОРИЯТА НА УК.