Отидете към основна версия

16 009 162

Скандал в Кремъл! Владимир Путин тръшнал вратата на Моди след негов коментар за войната в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • индия-
  • нарендра моди-
  • владимир путин

Москва не е коментирала съобщенията, че Путин и Моди уж са постигнали споразумение за предсрочно уволнение от руската армия на индийски граждани, вербувани там "по погрешка"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Войната не е решение на проблемите. Това е заявил премиерът на Индия Нерендра Моди в началото на срещата си в Владимир Путин и по време на коментара за конфликта в Украйна.

"Решението не може да бъде посредством война... Бомбите, ракетите, пушките не могат да обезпечат мира. Затова и ние поставяме акцент на диалога, диалогът е необходим", цитира РБК думите на Моди, въпреки посочване, че говори като приятел на Русия. Това е необходимо за светлото бъдеще на нашето поколение, заявил Моди и подчертал, че споделя мнението си по "открит начин" и с уважение.

В отговор Путин благодарил, след което откритата част на срещата е приключила и журналистите са напуснали залата, пише РБК.

Премиерът на Индия не за първи път се обръща с призиви по темата за войната на Русия в Украйна. Така например през септември 2022 г. по време на Шанхайската организация за сътрудничество Моди заяви, че "настоящата епоха не е епоха на война". Въпреки това в икономически план Индия продължава сътрудничеството си с Русия.

Интересно е обаче, че държавната ТАСС не споменава за случката, нито за думите на Моди към Путин. Според съобщението, позоваващо се на външния министър на Русия Сергей Лавров Путин и Моди са обсъдили международната обстановка, сътрудничеството в БРИКС, Шос и Г-20.

Индийският телевизионен канал NDTV съобщи, че Индия е в процес на връщане у дома на своите граждани, участващи във войната в Украйна. Според NDTV решението за освобождаването им е било взето на среща между президента Путин и министър-председателя Моди.

NDTV съобщава, че десет индийци вече са се завърнали у дома, а останалите също ще бъдат освободени от служба.

Според телевизионния оператор най-малко 20 индийски граждани са попаднали във войната в Украйна "по погрешка" в резултат на вербуване от агенти, които са им обещали високоплатена работа.

Най-малко двама индийци са загинали в Украйна, заяви телевизионният канал, като добави, че между 30 и 40 индийски граждани могат да служат в руската армия.

Кремъл не е коментирал съобщенията, че Путин и Моди уж са постигнали споразумение за предсрочно уволнение от руската армия на индийски граждани, вербувани там "по погрешка".

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 119 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания