Отидете към основна версия

3 343 72

Популярен руски блогър загина в Мали

  • русия-
  • мали-
  • блогър-
  • никита федянин

Авторът на Телеграм канала Gray Zone - Никита Федянин - е отразявал бойните действия в размирната страна

Администраторът и автор на Телеграм канала Gray Zone, блогърът Никита Федянин, е загинал в Мали по време на бойна атака, съобщиха за ТАСС от обкръжението на Федянин.

"Администраторът на канала Gray Zone, когото днес всички наричат „Белия“, беше мой добър познат, може би дори приятел. Той прекара известно време в Централноафриканската република и след това отиде в Мали, за да направи поредица от репортажи за дейността на малийската армия. За съжаление той вече не е сред нас“, каза събеседникът на агенцията.

Блогърът винаги се е опитвал да бъде в челните редици, в центъра на събитията. "Той беше едновременно смел, интелигентен и креативен млад мъж. Знам, че той искаше да отиде на фронтовата линия в Мали и да започне през август, за да сортира и обработи кадрите, много от които бяха натрупани през последната година“, отбелязаха те.

На 26 юли в региона Тинцауатен (североизточно Мали, на границата с Алжир) въоръжени екстремисти нападнаха патрул на правителствени войски. Според малийските власти 2-ма войници от армията на страната са убити, а още 10 са ранени. На свой ред силите за сигурност успяха да ликвидират около 20 терористи и да унищожат техните превозни средства и оборудване.

Както се съобщава в комюнике, издадено от Генералния щаб на въоръжените сили на Мали, части на въоръжените сили на републиката са ангажирани в ожесточени битки с терористични отряди в района на Тинцауатен. В документа се отбелязва, че зоната, в която се провеждат сблъсъците, „остава бастион на концентрация на терористи и контрабандисти от всякакъв вид“. Генералният щаб на въоръжените сили също призова цивилното население да напусне районите, където се намират терористи, за да се избегнат жертви.

Въоръженият конфликт между малийските власти и екстремистки и сепаратистки групи започна през 2012 г. Оттогава страната е в състояние на криза, предимно в областта на сигурността и социално-икономическото развитие.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 13 гласа.

Свързани новини