Отидете към основна версия

5 119 234

Кара-Мурза: Царизмът рухна за 3 дни, СССР - също, същото и очаква Владимир Путин

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • иля яшин-
  • владимир кара-мурза

В Русия има много хора, които са против войната и не вярват на пропагандата на Кремъл, заяви на пресконференция в Бон Владимир Кара-Мурза, който беше задържан през 2022 г. и излежаваше 25-годишна присъда

Снимка: Facebook

Иля Яшин, Андрей Пивоваров и Владимир Кара-Мурза са били освободени от затвора без никакви документи. Това стана ясно от тяхна пресконференция в Германия.

"В Русия има много хора, които са против войната и не вярват на пропагандата на Кремъл", заяви на пресконференция в германския град Бон Владимир Кара-Мурза, който бе задържан през 2022 г. и излежаваше 25-годишна присъда.

"И царизмът в началото на 20-и век, и съветският режим в края на 20-и век рухнаха за три дни. Казвам ви абсолютно категорично, че следващият път ще бъде същото и големите политически промени в нашата страна ще настъпят рязко и внезапно. Много е важно не само нашето общество да мисли и да се подготвя за тези промени, но и свободният свят да ги разбере".

В заключение Кара-Мурза изрази увереност, че един ден Русия ще се превърне в "нормална демократична страна".

Той посочи, че ще води кампания западните санкции да засягат предимно режима на Путин, а не обикновенните руснаци.

Журналистът Владимир Кара-Мурза заяви и че той и бившият московски общински депутат Иля Яшин са отказали да напишат молби за помилване до Владимир Путин.

"Въпреки това ние седим тук, когато указите бяха подписани", каза той.

По думите му никой не е питал осъдените за съгласието им за размяната.

Яшин каза, че няколко дни преди размяната руски служители са дошли при него в затвора с предложение да напишат молба за помилване.

"Казах, че няма да пиша молба за помилване, защото не смятам за възможно да се обърна към президента Путин, когото смятам за тиранин и нелегитимен", каза той. По думите му след това той се досетил за възможната размяна, но продължил да отказва да напише петиция.

В деня преди размяната, по думите на Яшин, той е написал писмено заявление до началника на следствения арест в Лефортово, където е бил доведен, че "не е съгласен да бъде експулсиран" извън Русия. В тази връзка той заяви, че счита размяната за "незаконно експулсиране" от страната против волята му.

Яшин също така заяви, че не разполага с валидни документи за самоличност, като е бил идентифициран "по интернет" на германското летище. Кара-Мурза заяви, че са му показали удостоверения за освобождаване, които се издават на всички, излежали присъдите си, и са обещали да му ги дадат в самолета, но това не се е случило. Кара-Мурза каза още, че участниците в обмена са влезли в Германия с руски паспорти и че никой не им е издавал чужди паспорти.

Яшин допълва, че е бил "ясно и отчетливо" уведомен за последиците от завръщането си в Русия: това ще "изключи всякаква размяна на политически затворници в обозримо бъдеще". Според него бившият депутат от Красноселския общински район на Москва Алексей Горинов (Яшин също е бил избран от същия район) и Даниил Холодни, технически директор на канала в YouTube на екипа на Алексей Навални, са били в списъка за размяна "до последния момент"; те са били "зачеркнати" и сега Яшин казва, че се чувства "отговорен" за съдбата им.

Кореспондентът на Руската служба на Би Би Си Иля Барабанов попита участниците в пресконференцията дали са имали време да обсъдят с германски представители какъв статут ще имат в ЕС и как ще се справят с бюрократичните въпроси.

"В нашия живот няма никаква бюрокрация", отговори Яшин. Ако има политическа воля, тя доминира над всякакви бюрократични пречки, отбеляза той.

По думите на Яшин в момента той не разполага с нито един документ, който да доказва самоличността му.

Яшин каза, че ден преди освобождаването е задал на служители на германското външно министерство въпроси за документите и легализацията в Европа и те са обещали да "измислят нещо".

"Основният въпрос, който имах, беше: дали ще ни депортират и арестуват", каза Яшин. По думите му германските дипломати го уверили, че няма нужда да се притеснява за това.

Андрей Пивоваров добави, че в центъра за предварително задържане на участниците в обмена са били показани сертификати от колонията, но на никого те не са били дадени.

"Никой не разполага с документи за освобождаване", потвърди Владимир Кара-Мурза.

Сделката щеше да включва освобождаването на Вадим Красиков, руснак, осъден на доживотен затвор от германски съд

Той изрази надежда, че европейското ръководство ще намери "някакви оригинални начини" да помогне на хората, които неволно са попаднали в подобна ситуация.

Илия Яшин припомни, че Путин като всеки диктатор пълни затворите с невинни хора, за да всява страх или да ги използва за размяна в преговорите със Запада.

Андрей Пивоваров припомни, че не трябва да се асоциират руснаците с режима на Путин. "В страната цари страх. Не всеки е готов да понесе това, което ни се случи на нас тримата", обобщи Андрей Пивоваров.

Яшин допълва, че е бил "ясно и отчетливо" уведомен за последиците от завръщането си в Русия: това ще "изключи всякаква размяна на политически затворници в обозримо бъдеще". Също така изрази притеснение, че проведената размяна ще окуражи Путин да взима като заложници още западни граждани и руски дисиденти.

Кара-Мурза разказа, че е бил подлаган на психически тормоз в затвора, където прекара повече от две години. През цялото това време му е било разрешено да разговаря със съпругата си само веднъж, а с децата си - два пъти.

"Погрешно е да се прави асоциация между руския народ и политиките на правителството", каза от своя страна Андрей Пивоваров. По думите му целта на активистите е била да направят Русия "свободна и демократична" страна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: