Отидете към основна версия

4 233 40

Иран планира да удари на важна за Израел дата

  • иран-
  • израел-
  • удари

Данни от разузнаването

Иран планира да предприеме нападение срещу Израел в отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания на 12-13 август. Тези дни евреите отбелязват Тиша Бе'ав.

Това съобщи The Jerusalem Post. За подобни планове на Иран са разказали представители на западното разузнаване в коментар за Sky News Arabia. Очаква се нападението да бъде координирано с "Хизбула" - подкрепяна от Иран терористична групировка, базирана в Ливан.

"На Тиша Бе'ав евреите оплакват разрушаването на Първия и Втория храм. По време на ежегодното събитие се пости, скърби и се практикува самоотричане", припомня The Jerusalem Post.

Отбелязва се, че едно нападение точно в тези дни може да има емоционално и психологическо въздействие върху жителите на Израел.

На 31 юли лидерът на политическото крило на палестинската групировка Хамас Исмаил Хания беше убит в резиденцията си в Техеран. Заедно с него беше убит и един от охранителите му. След това представителят на Иран в ООН Саид Иравани заяви, че Иран ще проведе "специална операция" срещу Израел като отмъщение за ликвидирането на Хания.

Впоследствие медиите, позовавайки се на ирански официални лица, написаха, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е наредил директен удар срещу Израел в отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран.

Поради изострянето на обстановката в Близкия изток Украйна беше една от първите страни, които евакуираха гражданите си от Ливан. Няколко десетки украинци вече бяха изведени от страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.

Свързани новини