Отидете към основна версия

8 977 150

The New York Times: Инвазията в Курска област може да се превърне във военна катастрофа за Украйна

  • курска област-
  • nyt-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • курск-
  • владимир путин-
  • путин-
  • донбас-
  • зсу-
  • нато

Западът не иска Русия да загуби, което поставя Украйна в безнадеждна ситуация

Снимка: БГНЕС/ EPA

В ранните часове на 6 август украинската армия извърши неочаквана инвазия в руската Курска област, като за няколко дни успя да превземе стотици кв. км руска територия. И макар за момента операцията да е успешна и моралът на Киев да е висок, американският вестник The New York Times предупреждава за огромна опасност.

Изданието пише, че инвазията в Курска област може да се превърне във военна катастрофа за Украйна, тъй като тя е огромен риск. Ползите за Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) са огромни, защото Киев може да се надява да използва напредъка в района на Курск като разменна монета при бъдещи мирни преговори. Но за да направи това, превзетата територия трябва да бъде запазена.

Русия все още разполага с огромен ресурс от жива сила. NYT пише и за ползите от тази инвазия. Ако Кремъл премести войски от фронта в Украйна, за да се защити у дома, украинците ще имат по-лесна задача да си върнат собствената земя.

Напоследък моралът на украинците падна осезаемо, тъй като последните значими успехи на бойното поле бяха през есента на 2022 г. Голям удар срещу Русия може да върне вярата на украинците в перспективите за победа. Видимите резултати за Украйна могат да убедят западните съюзници, че не си губят времето с военна помощ за украинците. Освен това осбеждавайки руснаците на собствена територия, украинците показват, че всички „червени линии“ и „рискове от ескалация“ са мит и блъф на Кремъл, на който не бива да се обръща внимание.

Вестникът все пак предупреждава, че Русия няма да стои със скръстени ръце. Руската армия вече изпрати подкрепления към Курск, а ако военната авантюра на Киев се провали, това ще е голям удар за ЗСУ. Защото целта е завзетите територии да бъдат задържани за дълго, а не само за няколко дни. А това изисква големи военни ресурси (техника и жива сила), които можеха да бъдат използвани в Донбас.

The New York Times пише, че Западът не иска Русия да загуби, което поставя Украйна в безнадеждна ситуация. В продължение на 2,5 години западните лидери многократно са заявявали, че „застават зад Украйна“. Те обаче продължават да третират войната като локален конфликт, в който носят малка отговорност. Обещаната военна помощ пристига със закъснение и в недостатъчни количества, за да отговари на руските ресурси. Ограниченията - като забрана за нападение срещу военни цели в самата Русия, намаляват ефективността на помощта.

Ако Путин спечели тази война, Украйна ще загуби почти 20% от територията си и около 5 милиона души. В същото време за Запада ще бъде трудно да открие някакви положителни страни. Провалът на нейните лидери да предотвратят война в Европа или успешно да накажат агресора ще сигнализира на другите, че границите вече не са неприкосновени. Страхът на руснаците от НАТО, осезаем в началото на инвазията, сега е смекчен от безнаказаността, на която се радва Владимир Путин. Въпреки че Западът разполага с ресурсите да прекрати тази война при условията на Украйна, очевидно му липсва воля за победа.

Украинската офанзива в Русия е "легитимна" и ще спре, ако Москва приеме "справедлив мир" и сложи край на инвазията си в Украйна, обяви по-рано днес украинското дипломатическо ведомство, предаде AFP. „Колкото по-скоро Русия се съгласи да възстанови справедливия мир (...), толкова по-скоро ще спрат нахлуванията на украинските отбранителни сили на руска територия“, заяви говорителят на украинската дипломация Георгий Тихий, описвайки тези операции като „абсолютно легитимни“.

Според главнокомандващия ЗСУ Олександър Сирски украинската армия контролира около 1000 кв. км от руската територия. Информацията е публикувана също и в канала на украинския президент Володимир Зеленски в Телеграм. Според Сирски украинските части продължават настъплението си в Курска област и изпълняват задачите си. "Сражения се водят практически по целия фронт. Ситуацията е под наш контрол", добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: