Отидете към основна версия

4 228 111

Американски посланик в Москва: Защо се страхуваме от Путин? Той не е толкова луд, за да започне ядрена война срещу нас

  • украйна-
  • джон съливан-
  • владимир путин-
  • путин-
  • русия-
  • сащ-
  • ядрена война-
  • нато-
  • война-
  • посланик

Винаги съм смятал, че е малко вероятно Путин да използва ядрени оръжия, каза американският дипломат Джон Съливан

Снимка: БГНЕС/ EPA

Един от най-опитните американски дипломати остро разкритикува колебливостта на САЩ относно предоставянето на оръжия на Украйна, която вече трета година се защитава от пълномащабната агресия на Владимир Путин.

Джон Съливан, бивш посланик на САЩ в Москва (служил в администрациите и на Тръмп, и на Байдън), каза пред Newsweek, че Вашингтон надценява „червените линии“ на Русия и от страх не позволява на Киев да разгърне пълния си военен потенциал.

САЩ са най-големият доставчик на военна помощ за Киев, която досега възлиза на общо 56 милиарда долара, но тази помощ е белязана с постоянни страхове от ескалация за това как Путин може да отговори, особено предвид неговата заплашителна ядрена реторика. Страните от НАТО се забавиха значително с доставката на определени оръжия, а освен това не позволяват на украинската армия да атакува със западни ракети цели на руска територия, което компрометира военните усилия на Киев.

„САЩ се провалиха да подкрепят героичната съпротива на украинците. Независимо дали говорим за танкове M1A1, изтребители F-16 или ракети. Забавяне, забавяне, забавяне...“, каза американският дипломат.

Според Джон Съливан западните страни са надценили точката, при която Путин ще направи нещо „катастрофално“. „Винаги съм смятал, че е малко вероятно той да използва ядрени оръжия. Путин вече вярва, че е във война със Съединените щати и че ние сме враг на Руската федерация. Не конкурент, не противник, не онзи хубав дипломатичен език, който използваме в Държавния департамент – ние сме врагове и той ни третира като такива. Въпреки това той не иска ядрена война със Съединените щати – никой с здрав разум не би искал. И той (Путин) не е луд“, каза бившият американски посланик в РФ.

Джон Съливан каза още, че още едно президентство на Доналд Тръмп може да не е благодат за Владимир Путин и неговата пълномащабна инвазия в Украйна в сравнение с администрация на демократите в лицето на Байдън. Мнозина смятат, че в Москва искат Тръмп да спечели и военната подкрепа за Киев да намалее, но Съливан не е на това мнение. „Може да има по-голям апетит в администрацията на Тръмп да действа много по-силно срещу руснаците, отколкото беше администрацията на Байдън“, заяви той.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 69 гласа.

Свързани новини