Отидете към основна версия

3 078 22

Висша дипломация! Индия се съгласи да предаде съобщенията между Путин и Зеленски

  • русия-
  • украйна-
  • индия-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • нарендра моди

Събеседниците обаче допълват, че индийският министър-председател Нарендра Моди не възнамерява да се превърне в посредник в дипломатическото уреждане на въпроса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индия се е съгласила да предава съобщения между руския президент Владимир Путин и украинския му колега Владимир Зеленски, пише "Блумбърг", позовавайки се на източници.

Събеседниците обаче допълват, че индийският министър-председател Нарендра Моди не възнамерява да се превърне в посредник в дипломатическото уреждане на въпроса. Както обяснява агенцията, тази позиция се дължи отчасти на зависимостта на Индия от евтините руски енергийни ресурси и оръжия, във връзка с което индийските власти се въздържат от критики към Москва.

За Зеленски е важно да се срещне с индийския премиер, за да обсъди ролята на Индия за възстановяване на мира, твърдят източниците. Малко вероятно е обаче посещението да стане повод за големи изявления, въпреки че са планирани няколко споразумения, например в областта на отбраната и агроиндустрията. Украинската държавна компания "Зоря-Машпроект" обсъжда с Индия съвместното производство на газови турбини, използвани на военни кораби, съобщиха източниците на "Блумбърг".

Миналия месец Моди пътува до Русия и се срещна с Путин. Коментирайки бойните действия, той заяви на срещата с руския президент, че "войната не е решение" и "бомбите, ракетите и пушките не могат да осигурят мир". Путин му благодари в замяна и с това приключи публичната част от срещата.

През пролетта индийското външно министерство ни съобщаваше, че Ню Делхи се е превърнал в посредник за изпращане на съобщения по темата за руско-украинския конфликт. От изявлението му обаче не следваше, че става дума за непряк диалог между Москва и Киев.

"Ние сме страна, която е имала възможност да говори много откровено и директно с руснаците по този въпрос [Украйна], по различни негови аспекти.Знаете, че други [държави] са ни използвали за изпращане на съобщения", заяви министър Субраманям Джайшанкар.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания