Отидете към основна версия

19 723 282

Путин се е отказал от Курска област заради САЩ

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • курска област-
  • доналд тръмп-
  • тръмп-
  • владимир путин-
  • путин-
  • война-
  • курск-
  • кремъл-
  • беларус-
  • покровск

Путин вярва, че Тръмп ще нареди изтегляне на украинските войски от Русия, ако спечели изборите. Кремъл сляпо вярва в това, но няма "план Б".

Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато украинската армия извърши инвазия в Курска област, се надяваше, че Русия ще изтегли свои войски от Донбас и ще ги прехвърли към Курск. Това обаче не се случи и всички се питат защо.

Според анализ на агенция УНИАН руският президент Владимир Путин не бърза да си връща Курска област, особено за сметка на Донбас, защото вярва, че Доналд Тръмп (ако спечели президентските избори в САЩ), ще накара украинците да напуснат официалните граници на федерацията. Тактиката на Москва в момента е просто да изчака няколко месеца.

Путин вярва също така, че Тръмп ще остави на руските окупатори всичко, което поискат в Източна Украйна, т.е. окупираните земи. Друг е въпросът защо Путин вярва в това, при положение, че Тръмп и екипът му никога не са давали подобни обещания, коментира агенцията.

Според нея Русия изразходва военните си ресурси така, че те да стигнат до зимата, надявайки се на победа на Тръмп в САЩ. Но такава сляпа вяра прави Русия предсказуема. И следователно уязвима. Курската офанзива и други действия показват, че украинците са прозрели всички тези планове. И те създадоха свой собствен ход на войната.

Путин вярва, че западните страни ще изоставят Киев в даден момент и ще спрат военната си подкрепа. Това обаче не се случва. И макар Украйна да не получава всички оръжия, които иска, и възможността да ги ползва за удари дълбоко на руска територия, то Западът продължава да я подкрепя.

На фронта нещата не се развиват по вкуса на Путин и изглежда инициативата се обръща в полза на Украйна, след като месеци наред беше в ръцете на руската армия заради забавената помощ от Конгреса на САЩ. Навсякъде, с изключение на Покровск, Руската федерация губи инициатива и изчерпва своите ресурси.

Логистиката е слабата страна на руската армия. Защото руснаците залагат не на качеството, а на количеството. И колкото повече войски, толкова по-трудно е да ги транспортирате. И всичко това се случва на фона на привидно противоречиви изявления на Кремъл относно това как трябва да изглежда краят на войната.

От една страна Москва заявява, че няма да преговаря с Украйна. От друга Лукашенко излиза пред медиите и моли Киев и Путин да седнат на масата за преговори. Беларуският диктатор, пряко подчинен на Путин, до вчера заплашване с ядрено оръжие, а днес поздравява Украйна за независимостта.

Операцията в Курск пося съмнение сред Китай и други посредници в твърденията на Путин, че Украйна няма как да спечели тази война. Оказа се всъщност, че има как. И както Медведев твърдеше, че една ядрена сила не може да загуби война, така украинската армия извърши първата инвазия в Русия след Втората световна война.

Путин е в „творческа криза“, защото се придържа само към един план, който вече не е актуален. Ракетните атаки, ядрените заплахи и движението на беларуски войски напред-назад по границата са проява на слабостта на Кремъл, който не може да разбере, че опитите за сплашване вече не са ефективни.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 232 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания