Отидете към основна версия

3 084 59

Foreign Policy: Курската операция е краткосрочен успех, който няма да има дългосрочни последици

  • украйна-
  • курск-
  • курска област-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • покровск-
  • донбас

Дори ако Киев успее да задържи територията, която наскоро завладя, това няма да е значителна разменна монета в бъдещи преговори с Москва

Снимка: БГНЕС/ EPA

Контраофанзивата на украинските сили на руска територия в Курска област е до голяма степен успешна в краткосрочен план, но в дългосрочен план няма да обърне хода на войната, пише Foreign Policy.

Дали изненадващото контранастъпление на Украйна срещу Русия е критична повратна точка във войната, безсмислен спектакъл или стратегическа грешка на Киев? Операцията беше до голяма степен успешна в краткосрочен план, но е важно какво ще се случи в дългосрочен.

Тези успехи на бойното поле едва ли ще повлияят на изхода от войната, смятат експерти. Операцията в Курск може да доведе до по-големи загуби от страна на Украйна, отколкото от страна на Русия, и това не е съотношение, което Украйна може да си позволи. Би било голяма грешка да се заключи, че последните успехи на фронта в Курск означават допълнителна помощ от Запада и че ще позволят на Украйна да си върне Донбас или Крим.

Краткосрочният успех на Украйна е очевиден – инвазията даде необходимия тласък на украинския морал и помогна да се разсеят опасенията, че Киев е в капан и ще загуби войната. Курската операция разкри сериозни пропуски в руското разузнаване и изнерви Владимир Путин.

Ако погледнем по-голямата картина обаче, математиката не е в полза на Киев. Според различни оценки украинската армия е окупирала около 1000 кв. километра руска земя и е принудила 200 000 руснаци да се евакуират. Това представлява едва 0,0064% от общата площ на Русия и 0,138% от нейното население. За сравнение Русия сега контролира приблизително 20 процента от територията на Украйна, а според съобщенията войната е принудила близо 35 процента от населението на Украйна да напусне домовете си.

Дори ако Киев успее да задържи територията, която наскоро завладя, това няма да е значителна разменна монета. Съдбата на Украйна ще се определи от това, което се случва в Украйна, а не от Курската операция.

Курската операция обаче разкри две важни слабости на Русия. Първата и основна е ниската военна ефективност на Русия. Предвид многократните грешки на Русия в тази война и като се има предвид, че дори нейните успехи идват с бавни темпове, малко вероятно е някой все още да вярва, че Русия представлява сериозна военна заплаха за останалата част от Европа. Второ, успешното нахлуване на Киев в Русия предполага, че съществуващите червени линии и други ограничения върху украинските операции трябва да бъдат премахнати и Западът трябва да позволи на Украйна да се бие с Русия с всички необходими средства.

Скорошният военен успех на Украйна може да се разглежда и като възможност за започване на сериозни преговори за прекратяване на огъня, а не като „причина за продължаване на скъпоструваща война, която Украйна може да оцелее, но е малко вероятно да спечели“.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания