Отидете към основна версия

1 579 21

Недостигът на резервни части ограничава използването на западни оръжейни системи от Украйна

  • украйна-
  • недостиг-
  • резервни части-
  • ограничава-
  • западни оръжия

Липсата на резервни части води до изваждане от строя на значителна част от западните оръжейни системи, доставени на Украйна, като проблемът се задълбочава поради бавното производство на критични компоненти.

Снимка: Shutterstock

Въоръжените сили на Украйна не разполагат с достатъчно резервни части за западните оръжия, поради което не могат да използват значителна част от танковите гаубици, доставени на Киев от Германия, Нидерландия и Италия, които са излезли от строя, съобщава германският вестник BILD, цитирайки двама командири на украински артилерийски части, цитирано от Фокус.

Според тях, украинските въоръжени сили имат "катастрофално снабдяване с резервни части".

"Това е страхотна система, но износването е много голямо“, казва един артилерист пред изданието.

Скоро се наложи смяна на цевите, но производството им отнема няколко месеца, отбелязва военният.

"Абсурдно е, че повече оръжейни системи в момента излизат от строя поради липса на резервни части, отколкото поради вражески обстрел", казва Маркус Фабер, председател на комисията по отбрана на Бундестага, цитиран от изданието.

На 6 септември министърът на отбраната на Германия Борис Писториус обяви, че Германия ще достави на Украйна 12 самоходни артилерийски системи Panzerhaubitze 2000. На 4 септември канцлерът Олаф Шолц потвърди доставката на 17 системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: