Отидете към основна версия

2 767 33

Цивилни жертви след руско нападение в Харковска област, в Одеса се чуват взривове

  • украйна-
  • харков-
  • одеса-
  • русия-
  • жертви

Американската посланичка в Украйна Бриджит Бринк "решително осъди" руския удар срещу товарен кораб с украинско зърно в Черно море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При руски обстрел загинаха най-малко трима души и още 9 души са ранени в североизточната Харковска област в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на изявление на регионалната прокуратура.

Още един човек е починал от раните си в болница след нападението на Русия срещу село Борова, югоизточно от град Харков, се казва в изявлението.

Харков е вторият по големина град в Украйна и често става обект на руски въздушни удари.

По-рано днес украинското министерство на вътрешните работи съобщи, че екипи на службите за спешна помощ са били вече на мястото на първоначалната атака, когато руските войски са ги обстрелвали отново. Сред ранените са трима от спасителите.

Украинската прокуратура заяви също така, че 5 души са ранени при руски въздушен удар по квартал Киевски в град Харков.

В Одеса и областта беше обявена въздушна тревога в 01:40 часа, написа в "Телеграм" председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер.

Местните власти призовават населението да се укрие на безопасни места.

След около час на различни места в украинския черноморски град се чуха силни взривове.

Заплахата от руска въздушна атака срещу Одеса остава.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Американската посланичка в Украйна Бриджит Бринк "решително осъди" руския удар срещу товарен кораб с украинско зърно в Черно море миналата нощ като нарушение на международното право и заплаха за продоволствената сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Решително осъждаме вчерашното нападение на Русия срещу търговски товарен кораб в Черно море", написа посланичката на САЩ в социалната платформа "Екс".

"Тази по-сериозна атака е грубо нарушение на международното право, което застрашава глобалната продоволствена сигурност", добави Бринк.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски вчера съобщи, че товарният кораб, превозващ украинско зърно за Египет, е бил ударен от руска ракета малко след като е напуснал украинските териториални води. По думите му няма пострадали.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: