Отидете към основна версия

3 382 88

В момента НАТО разполага с 500 000 военнослужещи във висока степен на готовност

  • нато-
  • роб бауер-
  • европа-
  • войници-
  • русия-
  • украйна-
  • война

Съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна и същевременно да укрепят своята отбранителна система

Снимка: БГНЕС/ EPA

Победата в една съвременна война не разчита само на победите на бойното поле, но и на състоянието на икономиката, каза ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, цитиран от Укринформ. Той заяви това на конференция на Военния комитет на алианса, състояла се в Прага, предаде БТА.

Съюзниците от НАТО трябва да подкрепят Украйна и същевременно да укрепят своята отбранителна система, допълни той.

„Военните власти на НАТО имат две големи задачи, с които трябва да се справят едновременно. Докато продължаваме и увеличаваме подкрепата си за Украйна, ние трябва също така да укрепим собствените си способности за сдържане и отбрана… Отговорността за свободата не лежи само на раменете на хората в униформа. За да успеем, се нуждаем от много по-голям производствен капацитет на отбранителната индустрия. Защото, макар че може би военните печелят битките, икономиката е тази, която печели войните“, заяви Бауер.

По думите му в момента НАТО разполага с 500 хил. военнослужещи във висока степен на готовност и са създадени Съюзнически сили за реагиране.

„Колкото повече координираме отбранителното си производство, толкова повече увеличаваме способностите си за сдържане“, каза Бауер.

Адмиралът подчерта, че икономическото сътрудничество е ключов фактор на Вашингтонския договор, подписан преди 75 години. И макар че неговият член 5 често е в центъра на вниманието, член 2 е също толкова важен, защото в либералните икономики по-голямата част от силата принадлежи на „пазара“.

Според Бауер е необходимо да се осъзнае, че просперитетът на едно демократично общество се основава на сигурността, гарантирана от НАТО.

Той подчерта необходимостта от премахване на бюрократичните бариери в системата за обществени поръчки в областта на отбраната и от засилване на сътрудничеството между правителствата на страните от НАТО и частния сектор за увеличаване на производството на отбранителни продукти.

Адмиралът припомни, че съюзниците от НАТО представляват 50% от световната икономическа мощ и 50% от световната военна мощ.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания