Отидете към основна версия

1 332 48

САЩ проучват вноса на обогатен уран от Китай: Заобикаля ли Русия санкциите?

  • русия-
  • китай-
  • уран-
  • санкции

Рязък скок на вноса на китайски уран поражда съмнения за заобикаляне на санкциите срещу Русия

Снимка: Shutterstock

САЩ проучват рязкото нарастване на вноса на обогатен уран от Китай в края на 2023 г. поради опасения, че увеличените доставки помагат на Москва да заобиколи американската забрана за внос на гориво за електроцентрали от Русия, съобщи "Ройтерс", цитирано от News.bg.

През декември 2023 г. законодателите от Камарата на представителите на САЩ приеха забрана за внос на руски обогатен уран като част от усилията на страната да попречи на президента Владимир Путин да финансира войната на Русия срещу Украйна.

Въпреки това забраната позволява част от руския внос да продължи до 2028 г., ако има опасения относно доставките.

Според данни на Комисията за международна търговия, през септември 2023 г. доставките на обогатен уран от Китай за САЩ са скочили до 242 990 килограма. Този внос е значителен, тъй като от 2020 г. до 2022 г. Китай не е изпращал обогатен уран в САЩ.

През май 2023 г., когато Джо Байдън официално подписа забраната, Китай отново изпрати голямо количество уран в САЩ – общо 123 894 килограма.

Говорител на Министерството на енергетиката на САЩ заяви, че заедно с други съответни агенции следят отблизо вноса от Китай, за да гарантират правилното прилагане на Закона за забрана на руския внос на уран.

Американски служители наблюдават вноса от Китай и други страни, за да се уверят, че не внасят руски уран като част от схема за износ на материал, произведен в Русия, който иначе би се използвал в собствените им реактори, обясни говорителят.

Русия е най-големият износител на обогатен уран в света, като вносът в САЩ от Русия до юли 2023 г. възлиза на 313 050 килограма, което е спад с 30% спрямо миналата година.

Всяко заобикаляне на забраната може да подкопае усилията на САЩ да премахнат зависимостта си от руското гориво за ядрената енергетика. Това може също така да отслаби опитите на администрацията на Байдън да стартира местна верига за доставки на уран, като забраната позволи отделянето на около 2,72 милиарда долара публични средства за тази цел.

Според данни на Световната банка, вносът на руски обогатен уран в Китай рязко се увеличи през 2022 г. и 2023 г. Докато Китай строи повече реактори, които ще се нуждаят от постоянни доставки на уран, доставките от Русия също могат да му помогнат да изнася горивото.

Вносът от Китай предизвиква безпокойство в урановата индустрия на САЩ. През юни Centrus, компания, развиваща капацитет за обогатен уран, призова търговския представител на САЩ (USTR) да увеличи тарифната ставка за обогатен уран от Китай от 7,5% на 20%, като заяви, че собствените усилия на компанията "могат да бъдат застрашени от вноса на обогатен уран от Китай". Индустриалната група на производителите на уран в Америка призова USTR да увеличи ставката до 50%.

Миналата седмица USTR финализира увеличенията на митата върху някои други стоки, но не и върху урана от Китай.

Русия не коментира забраната до 11 септември, когато руският президент Владимир Путин заяви, че Москва трябва да обмисли ограничаване на износа на уран и други метали като ответна мярка срещу западните санкции.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания