Отидете към основна версия

970 21

Подкрепата за Украйна гарантира оцеляването на съседна Молдова

  • аналена бербок-
  • подкрепа-
  • украйна-
  • молдова

Аналена Бербок подчерта значението на стабилизирането на Молдова и западната подкрепа за страната по време на посещението си в Кишинев

Снимка: БГНЕС

Подкрепата за Украйна гарантира оцеляването на съседна Молдова, каза германският външен министър Аналена Бербок, предава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

"Всичко, което правим, за да подкрепим Украйна, означава и насърчаване на стабилизацията по отношение на Молдова", заяви Бербок. "Ясно е кое е най-голямото безпокойство на хората тук: ако Украйна падне, Молдова ще бъде следващата държава на опашката."

Бербок беше на посещение в Кишинев за Платформата за партньорство в Молдова, заедно със своите колеги от Франция, Румъния, Полша, Нидерландия и Литва.

Германия, един от основните военни поддръжници на Киев в Европа, инициира платформата след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., като я определи като част от по-широките усилия за стабилизиране на икономиката на Молдова и защитата ѝ от руска дезинформация.

Молдова, която има румъноговорящо мнозинство и голямо рускоезично малцинство, се колебае между проруски и прозападни правителства след разпадането на Съветския съюз, а в момента има силно западноориентирана администрация. Москва продължава да поддържа войски в регион, където проруските сепаратисти се откъснаха от контрола на Кишинев в кратка война в началото на 90-те години.

Президентът на Молдова Мая Санду, която обвини Русия, че се опитва да свали правителството ѝ, заяви, че страната все още е изправена пред сериозни предизвикателства и призова партньорите да увеличат подкрепата си.

"Войната на Русия срещу Украйна, която осъдихме от първия ден, нанесе огромни щети на нашата икономика", каза Санду.

"Несигурността, причинена от войната, продължава да възпрепятства сериозно нашето икономическо развитие и ще продължи да го възпрепятства, докато войната не приключи", добави тя.

В рамките на платформата бяха подписани споразумения за предоставяне на Молдова на повече от 300 милиона евро под формата на заеми и 80 милиона евро в безвъзмездни средства, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съюзниците също приветстваха усилията на Молдова за присъединяване към Европейския съюз. При президента Санду Молдова, която се намира между Украйна и членката на НАТО и ЕС Румъния, се надява да се присъедини към блока до 2030 г.

Франция, Германия и Полша изразиха своята "непоколебима и постоянна подкрепа за Молдова" в кандидатурата ѝ за присъединяване, според проекторезолюция, видяна от "Ройтерс" след срещата на висшите дипломати на трите страни.

Страните, известни като Ваймарския триъгълник, също обещаха подкрепа за молдовските въоръжени сили за защита на страната, както на двустранно ниво, така и като партньори в ЕС.

През май Молдова подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с ЕС, като стана първата страна, която постигна такова споразумение с блока.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.

Свързани новини