17 Септември, 2024 15:31 937 21

Подкрепата за Украйна гарантира оцеляването на съседна Молдова

  • аналена бербок-
  • подкрепа-
  • украйна-
  • молдова

Аналена Бербок подчерта значението на стабилизирането на Молдова и западната подкрепа за страната по време на посещението си в Кишинев

Подкрепата за Украйна гарантира оцеляването на съседна Молдова - 1
Снимка: БГНЕС

Подкрепата за Украйна гарантира оцеляването на съседна Молдова, каза германският външен министър Аналена Бербок, предава "Ройтерс", цитирано от News.bg.

"Всичко, което правим, за да подкрепим Украйна, означава и насърчаване на стабилизацията по отношение на Молдова", заяви Бербок. "Ясно е кое е най-голямото безпокойство на хората тук: ако Украйна падне, Молдова ще бъде следващата държава на опашката."

Бербок беше на посещение в Кишинев за Платформата за партньорство в Молдова, заедно със своите колеги от Франция, Румъния, Полша, Нидерландия и Литва.

Германия, един от основните военни поддръжници на Киев в Европа, инициира платформата след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., като я определи като част от по-широките усилия за стабилизиране на икономиката на Молдова и защитата ѝ от руска дезинформация.

Молдова, която има румъноговорящо мнозинство и голямо рускоезично малцинство, се колебае между проруски и прозападни правителства след разпадането на Съветския съюз, а в момента има силно западноориентирана администрация. Москва продължава да поддържа войски в регион, където проруските сепаратисти се откъснаха от контрола на Кишинев в кратка война в началото на 90-те години.

Президентът на Молдова Мая Санду, която обвини Русия, че се опитва да свали правителството ѝ, заяви, че страната все още е изправена пред сериозни предизвикателства и призова партньорите да увеличат подкрепата си.

"Войната на Русия срещу Украйна, която осъдихме от първия ден, нанесе огромни щети на нашата икономика", каза Санду.

"Несигурността, причинена от войната, продължава да възпрепятства сериозно нашето икономическо развитие и ще продължи да го възпрепятства, докато войната не приключи", добави тя.

В рамките на платформата бяха подписани споразумения за предоставяне на Молдова на повече от 300 милиона евро под формата на заеми и 80 милиона евро в безвъзмездни средства, съобщиха от правителствената пресслужба.

Съюзниците също приветстваха усилията на Молдова за присъединяване към Европейския съюз. При президента Санду Молдова, която се намира между Украйна и членката на НАТО и ЕС Румъния, се надява да се присъедини към блока до 2030 г.

Франция, Германия и Полша изразиха своята "непоколебима и постоянна подкрепа за Молдова" в кандидатурата ѝ за присъединяване, според проекторезолюция, видяна от "Ройтерс" след срещата на висшите дипломати на трите страни.

Страните, известни като Ваймарския триъгълник, също обещаха подкрепа за молдовските въоръжени сили за защита на страната, както на двустранно ниво, така и като партньори в ЕС.

През май Молдова подписа партньорство в областта на сигурността и отбраната с ЕС, като стана първата страна, която постигна такова споразумение с блока.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 тя молдова е далече

    24 3 Отговор
    аз за нея няма да воювам . украйна загуби . да се предава зелиски .
  • 2 Тая вече може

    25 1 Отговор
    И географска карта да разпознае. Е вече може да се провъзгласи за женският Колумб
  • 3 цербер

    17 2 Отговор
    германската външна министърка Аналена Бербок,
  • 4 Обръщам се

    21 1 Отговор
    на 360 градуса и променям посоката. А.Б.
  • 5 смок

    23 1 Отговор
    Аналената Бебочка взе да се бута навсякъде, като хамерския всепътуващ- държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
  • 6 ееееееее

    33 2 Отговор
    ай ся за молдова пък се закахъриха. абе що не си кажете направо ,че мъката ви е за земните богатства, както цинично си призна американския сенатор линдзи греъм
  • 7 майстор

    11 2 Отговор
    Линдзи е женско име.

    Коментиран от #12

  • 8 Румънците ще си върнат

    4 7 Отговор
    Молдова!
  • 9 попара

    6 0 Отговор
    Женско име е и това на Тейлърката Суифтова. Но и Тейлър Фриц е с нейното име.
  • 10 Оги

    16 1 Отговор
    Най-маловажните са немците, Аналено, за немците няма да се коркаш изобщо. Немците са само за яко гърч и да хранят пришълци. Важните са укрите и молдовците. То в Германия времето е лошо и без това няма какво да се прави освен да се бачка.
  • 11 СЛОНА

    14 1 Отговор
    НИКАКВА ПОДКРЕПА ЗА НЕЗЕМНИ ФАШАГИ
  • 12 дааа

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "майстор":

    напиши линдзи греъм в гугъла и виж кой е - поне е лесно да провериш
  • 13 дааа

    12 1 Отговор
    напиши линдзи греъм в гугъла и виж кой е - поне е лесно да провериш. можеш да прчетеш и какво е казал за богатствата и суровините на украйна - че тя живее върху 13 трилиона долара богатства. за справка дългът на сащ е мисля над 30 трилиона. изводите си направи сам. стига си слушал пропаганда.
  • 14 Симеон Хасан Банкянски

    5 0 Отговор
    От заглавието разбирам, че някой подготвя Украйна за война с Румъния?!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ами да

    2 4 Отговор
    Германия и Полша са лидерите на ЕС във войната срещу Руската федерация. Но има нужда от още време за сглобяване на армия. Не ЕС според различни източници ще му трябват още 3 до 5 години подготовка преди решителните действия.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бибитко от Банкя

    11 0 Отговор
    Ако молдованците не махнат скоро американския възпитаник и управител на територията Мая Санду, Молдова ще тръгне по пътя на разрушението, както се случи с Украйна. Румъния си точи зъбите за Молдова и се надява, бидейки слуга на САЩ, да я присъедини, както навремето се бяха подложили на Германия, в състава на чиято армия воюваха при Сталинград.

    Коментиран от #20

  • 19 паси идиота

    5 0 Отговор
    Тая мало....умна Нацистка долна продажна тъпа овца .
  • 20 емил

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Бибитко от Банкя":

    Същите мамалигари за забравили по времето на ВСВ напълно беше унищожена 2- ра и 4 -та Румънски армии когато Хитлер беше наредил в никакъв случай Червената армия да не бъде допусната да окупира Карпатите ( през цялата ВСВ Немците имали специална наказателна бригада която е стояла в тила и която разстрелвалi всички които без заповед са дезертирали напуснали , окопите или отбранителните си позиции без съд на място ) най- вече петролните находища. Колко умряха пред Сталинград и Москва е отделно. Историята се повтаря сякаш всичко ще е така както преди 85 години.
  • 21 Гост

    6 0 Отговор
    Подкрепата за 0крайна гарантира само и единствено оцеляването на ал4ният краварник. Никой не е заплашвал Молдова.