Отидете към основна версия

34 569 209

Битката за Курска област! Украинската армия е на прага да удържи огромна геополитическа победа

  • русия-
  • украйна-
  • донбас-
  • курска област-
  • володимир зеленски-
  • олександър сирски

Ако Въоръжените сили на Украйна задържат Курска област през зимата, това ще бъде не само военна, но и голяма геополитическа победа за Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако Въоръжените сили на Украйна задържат Курска област през зимата, това ще бъде не само военна, но и голяма геополитическа победа за Украйна. Такова мнение изказа военният експерт полковник от ВСУ Пьотр Черник в интервю за армейската телевизия, предава УНИАН.

Той отбеляза, че в хода на Курската операция украинските сили са превзели доста голям плацдарм - повече от 1000 кв. км. Според Черник най-вероятно украинските военни сега се консолидират там.

"За руснаците това е голямо предизвикателство, на първо място, от политическа гледна точка. Путин говореше, че е невъзможно някой да дойде на тяхна територия и да води военни действия. Но стана възможно", обясни Черник.

Той отбеляза, че сега руснаците ще се опитат с всички средства да изтласкат украинските въоръжени сили от Курска област.

"Ако успеем да задържим плацдарма през есента и през зимата, това ще бъде огромна не само военна, но и геополитическа победа за нас“, казва Черник.

Експертът също така отбеляза, че Курската операция е пряко свързана със събитията, които се случват на Източния фронт

"Противникът все пак трябваше да отклони голяма част от силите и средствата си. Има такова нещо като боен армейски резерв, който възлиза на 10% до 15% от общия брой на войските, които участват във войната. Ако противникът има до 600 хиляди по демаркационната линия, тогава резервът им трябва да бъде 60-80 хиляди, които реално биха пренасочили към Курска област. Но има един нюанс – изпреварващо изтребление. Ние ги унищожаваме средно по 32-36 хиляди на месец, а те могат да извадят 32-34 хиляди, не повече. И 2 хиляди от от полугодие в полугодие е много. И наистина, противникът в този момент има колосални проблеми със запасните ресурси“, поясни Черник.

Затова според него в момента руснаците са принудени да изтеглят войски от един или друг сектор за Курската операция.

"И това ни дава шанс да стабилизираме фронта, а в Покровската част определено го стабилизирахме“, подчерта Черник.

Той също така отбеляза, че руснаците са тръгнали в настъпление на Кураховско направление, след като са разбрали, че на Покровското направление от ВСУ са съсредоточили сериозни сили и средства, които не могат да бъдат пробити. Това означава, че акцентът е изместен.

В същото време Черник отбеляза, че целта на руснаците не се е променила и няма да се промени - те ще направят всичко възможно и дори невъзможно, за да достигнат административните граници на Донецка и Луганска област.

"За нас е много важно да издържим до дъждовете, защото тогава това движение ще спре, ще влезем в контрабатарейна битка“, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 257 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: