Отидете към основна версия

939 12

"Сред бежанците на Острова има заподозрени в тероризъм"

  • тероризъм-
  • робърт дженрик-
  • терористи-
  • бежанци-
  • великобритания-
  • полиция-
  • мигранти

Дженрик каза, че най-малко 1000 души, пристигнали с малки лодки, са били "свързани с престъпност от всякакъв вид"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Във Великобритания основният претендент за нов лидер на Консервативната партия Робърт Дженрик заяви, че десетки заподозрени в тероризъм са прекосили Ламанша с малки лодки, предаде БНР.

Робърт Дженрик е бивш министър, отговарящ за имиграцията. В статия в "Сънди телеграф" той посочва, че лица, свързани с терористичните организации Ислямска държава и "Ал Кайда", са сред пристигналите, твърдящи, че са бежанци.

"Сънди телеграф" отбелязва, че казаното от Дженрик е първи път, когато подобна информация се оповестява публично и идва, след като премиерът Киър Стармър отмени плана за Руанда, който предвиждаше пристигащи с малки лодки през Ламанша да бъдат депортирани до африканската държава.

Дженрик допълва, че най-малко 1000 души, пристигнали с малки лодки през годината, преди той да стане министър на имиграцията през 2022 година, са били "свързани с престъпност от всякакъв вид". В статията той предупреждава, че премахването на схемата за депортиране в Руанда е направило Великобритания по-уязвима за терористични нападения в бъдеще. Бившият министър на имиграцията смята, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция за правата на човека, като я обвини за осуетяването на депортациите.

Правителствен източник отхвърли критиките на Дженрик като отбеляза, че рекорден брой нелегални мигранти са пристигнали във Великобритания точно, когато той е бил министър и че е време той и приятелите му да признаят, че провалът на тяхната партия е подкопал британската гранична сигурност.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: