Отидете към основна версия

4 478 59

Започнаха изслушванията по исковете на Украйна срещу Русия в Керченския пролив

  • хага-
  • украйна-
  • русия-
  • керченски пролив

Те ще продължат до 5 октомври

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Международният арбитраж, създаден чрез посредничеството на Постоянния арбитражен съд в Хага, започна изслушвания по същество като част от разглеждането на иска на Украйна срещу Русия за предполагаемо нарушение на Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г.

Руската делегация, която отхвърля твърденията на Киев, се оглавява от посланика за специални поручения на руското външно министерство Генадий Кузмин. Изслушванията ще продължат до 5 октомври.

Трибуналът ще разгледа твърденията на Киев относно спазването от Руската федерация на екологичните стандарти по време на строителството на Кримския мост, полагането на подводни кабели и тръбопроводи, въздействието на моста върху корабоплаването и безопасността на археологическите и исторически обекти край бреговете на полуострова.

Украйна започна спор с Руската федерация на 16 септември 2016 г. Според украинската страна Русия нарушава суверенните права на Украйна да използва морските води и континенталния шелф в морските зони, съседни на Крим (т.е. в Черно и Азовско море, както и Керченския пролив), включително правата на природни ресурси на континенталния шелф. В тази връзка Киев настоява Москва да спре да нарушава правата и да компенсира нанесените щети. Руската страна отрича обвиненията.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: