Отидете към основна версия

1 522 35

Война на дронове! Русия тайно произвежда безпилотни летателни апарати в Китай

  • китай-
  • русия-
  • дронове-
  • владимир путин-
  • си дзинпин

"Харпия-3" е усъвършенствана версия на безпилотния самолет "Харпия-А1", става ясно от изпратените от "Купол" документи до министерството на отбраната

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според два източника от европейска разузнавателна агенция и документи, разгледани от Ройтерс, Русия е развила в Китай оръжейна програма за разработване и производство на безпилотни летателни апарати с голям обсег за използване във войната срещу Украйна, пише БТА.

Според един от документите - доклад, изпратен от Ижовският електромеханичен завод "Купол" - дъщерно дружество на руската държавна оръжейна компания "Алмаз-Антей" - до руското министерство на отбраната в началото на тази година, в Китай с помощта на местни специалисти е разработен и изпитан в полет нов модел дрон, наречен "Харпия-3" (G3).

В последваща актуализация от "Купол" съобщават на министерството на отбраната, че в завод в Китай са успели да произведат дронове, включително G3, в такива мащаби, че оръжията да могат да бъдат използвани в "специалната военна операция“ в Украйна - терминът, който Москва използва за войната.

"Купол", "Алмаз-Антей" и руското министерство на отбраната не отговориха на запитванията за коментар за тази информация. Китайското министерство на външните работи заяви пред Ройтерс, че не знае за такъв проект, като добави, че в страната има строги мерки за контрол върху износа на безпилотни летателни апарати (БЛА).

Фабиан Хинц от базирания в Лондон мозъчен тръст в областта на отбраната Международен институт за стратегически изследвания, заяви, че доставката на дронове от Китай за Русия, ако бъде потвърдена, ще бъде значително събитие.

"Ако погледнете какво е доставил Китай досега, това са предимно стоки с двойна употреба - компоненти, подкомпоненти, които могат да се използват в оръжейни системи“, каза той пред Ройтерс. "Това е, което е съобщено досега. Но това, което наистина не сме виждали, поне в открити източници, са документирани трансфери на цели оръжейни системи.“

Все пак Самюъл Бендет, сътрудник на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Център за нова американска сигурност, заяви, че Пекин ще се поколебае дали да стане обект на международни санкции за подпомагане на военната машина на Москва и че е необходима повече информация, за да се установи, че в Китай се произвеждат руски бойни дронове.

Държавният департамент на САЩ и украинското правителство не отговориха на запитванията за коментар, посочва Ройтерс.

Миналата седмица американски официални лица изразиха загриженост относно това, което според тях е китайска подкрепа за руската военна машина, като отказаха да предоставят конкретна информация.

"Харпия-3" може да измине около 2000 км с полезен товар от 50 кг, според докладите на "Купол" към руското министерство на отбраната. Образци на G3 и някои други модели безпилотни самолети, произведени в Китай, са били доставени в "Купол" в Русия за по-нататъшно тестване, отново с участието на китайски експерти, гласят документите. В тях не се посочват китайските специалисти по безпилотни летателни апарати, участвали в проекта, който е описан в тях, и Ройтерс не успя да установи самоличността им.

Според два отделни документа, разгледани от Ройтерс, които представляват фактури, изпратени на "Купол" през лятото от руска фирма, която според двамата европейски разузнавателни източници служи като посредник на китайски доставчици, "Купол" е получил седем военни дрона, произведени в Китай, включително два "Харпия-3". Във фактурите, едната от които изисква плащане в китайски юани, не са посочени дати на доставка, нито са идентифицирани доставчиците в Китай.

Двамата източници от разузнаването заявиха, че доставката на образците на безпилотните летателни апарати в "Купол" е първото конкретно доказателство, което тяхната агенция е открила, за доставка на цели безпилотни летателни апарати, произведени в Китай, в Русия от началото на войната в Украйна през февруари 2022 г.

"Харпия-3" е усъвършенствана версия на безпилотния самолет "Харпия-А1", става ясно от изпратените от "Купол" документи до министерството на отбраната.

От "Купол" казват, че в рамките на осем месеца проектът в Китай ще бъде готов за производството на проектиран в Китай боен дрон "РЕМ 1" (REM 1) с полезен товар от 400 кг. Според два европейски разузнавателни източника тази система ще бъде подобна на американския безпилотен самолет "Ем Кю-9 Рийпър".

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания