Отидете към основна версия

7 074 145

FT: Руската армия избива новобранците в украинската пехота с тревожна скорост

  • украйна-
  • новобранци-
  • армия-
  • войници-
  • война-
  • русия-
  • зсу-
  • мобилизация-
  • пехота

Украински военни командири в Донбас казаха, че новобранците нямат елементарни бойни умения и мотивация

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна успя да увеличи личния състав и въоръжението на своята армия, но качеството на новобранците повдига много въпроси. Командирите са все по-загрижени за скоростта, с която биват убивани или ранявани в битка, пише FT.

Най-много страда украинската пехота. Някои войници просто изоставят позициите си, позволявайки на врага да спечели повече земя. Украински военни командири в Донбас казаха, че новобранците нямат елементарни бойни умения и мотивация.

Командирите изчисляват, че 50 до 70 процента от новите пехотинци са убити или ранени в рамките на дни след началото на първата им ротация. Високопоставени украински служители казаха, че от май Украйна мобилизира всеки месец по 30 000 войници месечно. Но командирите на място и военните анализатори предупреждават, че тези хора са немотивирани, психологически и физически неподготвени - и в резултат на това умират с тревожна скорост.

Някои момчета просто „замръзват“, защото се страхуват да стрелят по врага, а след това те са тези, които се возят в чували за трупове или са тежко ранени, разказва украински командир. Някои се връщат толкова изтощени, че се нуждаят от грижи за психичното здраве.

„Когато нови момчета заемат позиции, много от тях бягат при първия взрив на снаряд“, каза заместник-командирът на 72-ра механизирана бригада на Украйна, която воюва близо до град Угледар. Възрастта е ключов проблем в украинските въоръжени сили, като средната възраст е 45 години. Освен това украинската армия се ръководи от офицери и генерали, които са започнали кариерата си в съветско време и „никога не са участвали в бойни действия“.

В пехотата са изпратени хора от всички слоеве на обществото, но не всички са подходящи за фронта. Мобилизираните осъдени се оказаха добри войници - демонстрират всеотдайност и способност за адаптация в зона на бойни действия, споделят офицери.

Друг основен проблем е, че "самите обучители нямат истински боен опит, така че не учат новобранците на това, което трябва да знаят, за да се бият и, което е по-важно, да останат живи." „Някои от войниците ни дори не знаят как да държат пушки. Те прекарват повече време в белене на картофи, отколкото в стрелба“, каза един командир, който дори купи оборудване за пейнтбол вместо пушки и бойни патрони, за да могат новобранците да получат повече обучение, без да губят ценни боеприпаси.

Главнокомандващият ЗСУ Олександър Сирски каза този месец, че е наредил качеството на обучението на новобранците да бъде подобрено чрез подбор на „мотивирани инструктори с боен опит“.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: