Отидете към основна версия

1 202 16

Китай и Бразилия поддържат мирния си план за Украйна, въпреки отхвърлянето му от Зеленски

  • китай-
  • бразилия-
  • унгария-
  • мирен план-
  • украйна

Към тях планира да се присъедини и Унгария

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай и Бразилия продължават с усилията си да обединят развиващите се страни зад план за прекратяване на войната на Русия в Украйна, въпреки че украинският президент Володимир Зеленски отхвърли инициативата като обслужваща интересите на Москва, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Седемнадесет държави присъстваха на среща в кулоарите на Общото събрание на ООН, председателствана от външния министър на Китай Ван И и от Селсо Аморим, съветник по международните въпроси на президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва.

Пред репортери китайският представител заяви, че са били обсъдени необходимостта от предотвратяване на ескалация на конфликта, избягване на използването на оръжия за масово унищожение и предотвратяване на атаки срещу атомни електроцентрали.

"Русия и Украйна са съседи, които не може да бъдат отдалечени един от друг и приятелството е единственият реалистичен вариант", каза Ван И, добавяйки, че международната общност трябва да подкрепи мирна конференция, на която да присъстват както Русия, така и Украйна.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров и бразилския му колега Мауро Виейра са обсъдили конфликта в Украйна в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи на официалната си страница руското ведомство.

Освен Бразилия и Китай, още 10 страни от Глобалния юг, които присъстваха на срещата на 17-те държави, в това число Индонезия, Република Южна Африка и Турция, подписаха общо комюнике, което според Селсо Аморим надгражда плана от шест точки, предложен от Бразилия и Китай през май.

Страните планират да продължат да се срещат под така наречения формат "Приятели на мира".

В реч пред Общото събрание на ООН в сряда украинският държавен глава Володимир Зеленски постави под въпрос защо Китай и Бразилия предлагат алтернатива на неговата собствена формула за мир.

Предлагането на "алтернативи, половинчати планове за уреждане, така наречените набори от принципи", само ще даде на Москва политическото пространство за продължаване на войната, каза той.

Запитан за коментара на Зеленски, бразилският представител Селсо Аморим заяви пред Ройтерс: "Не съм тук, за да отговарям нито на Зеленски, нито на Путин, а само за да предложа начин за (постигане на – бел. р.) мир".

Унгария планира да участва в учредителната среща на инициативата "Приятели на мира" в Ню Йорк, съобщи в публикация в социалната мрежа "Екс" говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач, позовавайки се на изявление на министъра на външните работи Петер Сиярто, съобщи Укринформ.

"По-голямата част от света" иска мир, каза Сиярто, добавяйки, че страните от Глобалния юг, включително Египет, Саудитска Арабия и Турция, са разочаровани от "плащането на цената за една далечна война".

Унгария, Франция и Швейцария са единствените европейски страни, поканени да участват в инициативата "Приятели на мира", посочват от Укринформ.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Свързани новини