Отидете към основна версия

2 883 91

Пентагонът: Украинските F-16 не са проблем за руската бойна авиация

  • украйна-
  • нато-
  • ф-16-
  • изтребители

Според информацията досега Западът е прехвърлил на Украйна само остарели модификации на F-16, които са с ограничени възможности, включително с по-слаби радарни системи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Самолетите F-16, предоставени на Украйна от нейните съюзници, "не могат да се сравняват с най-добрите руски самолети“, заяви генерал-майор от армията на САЩ в оставка Гордън Дейвис в интервю пред Business Insider. Според него F-16 "има някои проблеми с обхвата на полета и уязвимостта“ и дори да инсталирате най-модерните системи върху тях, те няма да надминат характеристиките на руските самолети.

Дейвис отбеляза, че Русия разполага с "няколкостотин доста модерни самолета“, включително Су-35С, Су-30СМ и МиГ-31, всички от които представляват заплаха за украинските F-16. "Изводът е, че F-16 може да бъде оборудван максимално по отношение на боеприпаси и средства за радиоелектронна борба, но все пак ще бъде уязвим до известна степен за наземната противовъздушна отбрана и най-модерните руски изтребители“, предупреди генералът.

Според информацията на BI досега Западът е прехвърлил на Украйна само остарели модификации на F-16, които са с ограничени възможности, включително с по-слаби радарни системи. Отбелязва се, че до края на годината в Киев ще бъдат изпратени около 20 такива изтребителя.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 35 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: