Отидете към основна версия

3 494 80

Corriere della Sera: Зеленски е готов да прекрати огъня, но Путин не иска да преговаря

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • зеленски-
  • путин

Украинският президент иска гаранции за сигурност от САЩ, както и бързо приемане в ЕС

Снимки: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски е готов да прекрати огъня в този момент, съобщи италианският в. Corriere della Sera на фона на планираното му посещение в Италия.

Изданието пише, че Зеленски е готов за прекратяване на огъня по сегашната линия - без признаване на новата официална граница - в замяна на някои западни ангажименти. Първо, гаранция за сигурност от Съединените щати. От Рим, Париж и Берлин пък Зеленски би искал уверения за бързо влизане в Европейския съюз, което би дало на Украйна хоризонт за растеж.

Зеленски не е склонен официално да признае, че окупираните от руската армия територии вече не са украински, защото това би било политическо самоубийство. От канцеларията на Зеленски веднага излязоха с коментар за тази новина, твърдейки, че в написаното от Corriere della Sera „няма истина”.

Позицията на Русия към днешна дата е категорична – Путин не иска да спира войната. Западните санкции не сринаха руската икономика и докато те не огънат руската военна машина, Путин няма причина да сяда на масата за преговори, пише италианският вестник.

На този етап украинските сили са превъзхождани по численост в жива сила и техника по целия фронт в Донбас. Самият избор за нахлуването в Курск, предприето от Зеленски в началото на август, има парадоксални аспекти: сред целите на операцията беше да се демонстрира сила пред външните поддръжници на Украйна, да се повиши морала и западните страни да бъдат насърчени за помощ с повече оръжия и средства. Сега обаче значителен брой елитни украински части се оказват до известна степен в капан на руска територия и не могат да се притекат на помощ по линията на контакт в Донбас.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: