Отидете към основна версия

4 780 294

Германия: Русия ще е готова да нападне НАТО до края на десетилетието

  • украйна-
  • бруно кал-
  • германия-
  • русия-
  • нато-
  • война-
  • владимир путин-
  • путин

Шефът на германското разузнаване предупреди, че до няколко години може да започне световна война

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските сили ще са в позицията да атакуват територията на НАТО най-късно до края на това десетилетие, каза днес шефът на германското разузнаване, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Руските сили би трябвало да са в позиция да започнат нападение срещу НАТО най-късно до края на това десетилетие", заяви Бруно Кал пред парламентарна комисия в Берлин.

На този фон Москва обяви, че е готова на диалог с Берлин. Руският президент Владимир Путин е отворен към идеята за диалог с германския канцлер Олаф Шолц, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руската новинарска агенция Интерфакс, цитирана от ДПА. „Многократно сме заявявали, че оставаме отворени за контакт“, каза Песков. Той отбеляза, че досега не е имало предложение от германска страна за телефонен разговор.

Песков каза това в контекста на изявление на германската външна министърка Аналена Бербок, която каза, че Путин вече няма желание да говори с канцлера по телефона. Наскоро Шолц наблегна, че възможностите за мир трябва да се проучат, като се появиха и съобщения за планиран телефонен разговор с Путин, уточни ДПА.

В началото на октомври Песков заяви, че Путин е отворен за диалог, въпреки че според него отношенията между Москва и Берлин на практика са на най-ниското си ниво, но не заради Русия. Той добави, че „на повърхността няма общи въпроси“. Шолц за последен път е разговарял с Путин по телефона през декември 2022 г., когато го е призовал за дипломатическо решение и изтегляне на руските войски от Украйна. През юни Шолц заяви, че не може да изключи разговор с Путин в бъдеще, но каза, че това би имало смисъл само ако има нещо конкретно за обсъждане.

НАТО започва днес ежегодното си ядрено учение, в което през следващите две седмици ще участват около 2000 военнослужещи от осем военновъздушни бази, съобщи ДПА. Учението Steadfast Noon ще включва 60 самолета, които ще участват в тренировъчни полети над Западна Европа. Сред тях са изтребители, способни да транспортират американски ядрени бомби, разположени в Европа, и бомбардировачи с далечен обсег, както и самолети за наблюдение и зареждане с гориво.

В ученията няма да бъдат използвани бойни оръжия, заявиха от НАТО. Тазгодишните учения ще се проведат във военновъздушните бази в Белгия и Нидерландия, както и във въздушното пространство над Великобритания, Дания и Северно море. Участват самолети от общо 13 държави от алианса.

НАТО подчертава, че учението е "рутинна и повтаряща се тренировъчна дейност“, а не отговор на руското нахлуване в Украйна. Въпреки това организацията има за цел да изпрати ясен сигнал на Москва, че НАТО е готова да се защити с ядрени оръжия, ако се наложи. "Ядреното възпиране е крайъгълният камък на съюзническата сигурност“, заяви генералният секретар на НАТО Марк Рюте. "Steadfast Noon е важен тест за ядреното възпиране на Алианса и изпраща ясно послание към всеки противник, че НАТО ще защитава и отбранява всички съюзници.“

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: