Отидете към основна версия

4 755 132

Северна Корея може да влезе във война с Украйна

  • северна корея-
  • украйна-
  • война-
  • русия-
  • валерий рябих

Зеленски заяви вчера, че е бил информиран от украинските разузнавателни служби за „действително участие“ на Северна Корея във войната

Снимка: БГНЕС/ EPA

Възможно е попълване на руската армия с войници от Северна Корея. Този сценарий е сериозна заплаха за Украйна, каза пред телевизия „Еспресо“ Валерий Рябих – военен експерт от Defense Express.

„Що се отнася до севернокорейците и тяхното потенциално участие в руско-украинската война, можем да говорим за сериозна заплаха. Първо, говорим за неадекватността на режимите както в Руската федерация, така и в Северна Корея, което прави тези планове възможни“, посочи Рябих.

„Заслужава да се отбележи, че армията на Северна Корея е петата по големина в света, наброяваща приблизително 1,3 милиона души, от които 1,1 милиона са сухопътни сили, и значителна част от тези сили, включително въздушнодесантни части и специални сили, могат да бъдат пратени в Украйна“, посочи още военният експерт.

Според различни източници севернокорейски офицери вече се намират (или са били) на територията на Украйна, по-специално във временно окупираната Донецка област. Според някои източници те биват обучавани от руснаците, според други придружават снаряди, доставени от Северна Корея.

„Нашите партньори трябва да бъдат по-внимателни към този въпрос и да преминат към по-решителни действия в подкрепа на Украйна“, посочи Валерий Рябих.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви вчера, че е бил информиран от украинските разузнавателни служби за „действително участие“ на Северна Корея във войната на Русия срещу Украйна. Зеленски не разкри повече подробности.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 51 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: